Коли починається Великий піст 2022: що можна їсти і які страви під забороною

У житті християн особливе місце займає Великий піст, який був встановлений Церквою на пам’ять про постування Сина Божого в пустелі. Він передує ще одному важливому християнському святу — Великодню.

Коли починається Великий піст 2022 року, що можна їсти і що не можна.

Традиційно Великий піст починається за сім тижнів до святкування одного з найсвітліших свят в православному календарі — Великодня. А тому дата завжди змінюється. 2022 року Великий піст почнеться 7 березня, одразу після закінчення Масниці, та буде тривати до 23 квітня.

Великий піст допомагає очиститися від гріхів, стати ближчим до Ісуса Христа. Адже Господь нам показав, що він повернувся в силі Духа після 40 днів і ночей утримання від їжі. Також метою Великого посту є духовна та фізична підготовка до Великодня. Духовна полягає в тому, що людина читає молитви, причащається та сповідається. А фізична — в споживанні лише пісних страв.

Під час Великого посту під забороною споживання: м’яса, риби, а також інших продуктів тваринного походження (сир, яйця, молоко, сосиски, вершки). Також потрібно відмовитися від фастфуду, солодощів, кави та різноманітних солодких напоїв. Великий піст означає і відмові від куріння, вживання алкоголю.

Але в суботу та неділю жорстокі обмеження трішки пом’якшуються. А найсуворішими тижнями Великого посту вважаються перший та сьомий. Цими днями Церква дозволяє споживати в їжу лише продукти, які не пройшли термічну обробку, тобто сирі. А їсти можна лише раз на день (краще ввечері), щоб повністю очиститися духовно та фізично.

[b]
239