“Нам потрібні винищувачі”: ВПС України заявили, що готові літати на F-15 та F-16

У Twitter ВВС України опублікували серію постів про міфи під час війни проти РФ. Зокрема, українська сторона заявила про готовність прийняти американські винищувачі F-15 та F-16, навчивши льотчиків літати на них.

Днями українська армія передала до Конгресу США список військового обладнання, яке потрібне для боротьби з російськими окупантами, пише НВ.

Зокрема, представники України попросили артилерійські системи, зенітно-ракетні комплекси, протитанкові ракети Javelin, протикорабельні ракети, обладнання для оптичного спостереження, розвідувальні та ударні безпілотні (враховуючи дрони-камікадзе), тактичні радари, системи радіоелектронної боротьби проти дронів, а також бойові літаки.

Саме бойові літаки, а конкретніше — винищувачі, виявилися проблемним питанням у відносинах між Україною та Західними партнерами.

Раніше Польща, Болгарія та Словаччина планували передати Україні кілька десятків винищувачів МіГ-29 та штурмовиків Су-25, які зараз є на українському озброєнні.

Ці країни розглядали варіант передачі бойових літаків Україні в обмін на винищувачі F-16 від НАТО. Деякі ЗМІ повідомляли, що США може передати Україні винищувачі F-16 напряму.

Однією з проблем прямої передачі Україні винищувачів НАТО четвертого покоління F-15 та F-16 було те, що українські льотчики навчені використовувати в бою радянські винищувачі МіГ-29 та Су-27.

Однак у ВПС України заявили, що підготовка льотчиків для управління F-15 та F-16 триватиме лише два-три тижні.

“Міф: Успіхи України на землі допоможуть виграти війну. Правда: перевага у повітрі є вирішальним фактором у цій війні. Перевага у повітрі відігравала ключову роль у всіх війнах із часів Другої світової війни”, — заявили в українських ВПС.

В офіційному акаунті Twitter ВПС України написали, що перевага в повітрі дозволяє не лише швидко та ефективно атакувати наземні війська, ланцюги постачання та інші важливі військові об’єкти супротивника, але й забезпечує потужний захист власних сухопутних та військово-морських сил.

У ВПС також підтвердили, що ЗСУ запитує більш сучасні винищувачі та засоби ППО у своїх союзників із самого початку війни, оскільки військово-повітряні сили РФ “мають доступ до досконаліших радіолокаційних та ракетних технологій”.

Нагадаємо, станом на сьогодні серед бойових літаків українських ВПС є винищувачі МіГ-29 та Су-27, штурмовики Су-25 та бомбардувальники Су-24.


214