«Забрали навіть транспортні контейнери». Директор ЧАЕС розповів про мародерство окупантів на станції

Російські окупанти під час відходу з ЧАЕС забрали із собою низку запчастин для техніки станції та навіть транспортні контейнери з її території, розповів в ефірі Радіо НВ Валерій Сейда, директор ЧАЕС.

“Вони (ЗСУ) з’явилися сьогодні, продовжують обстежувати Зону відчуження, як щодо наявності ДРГ, так і на вибухові речовини, замінування. Ми передали який маршрут хочемо зробити пріоритетним, як тільки вони його обстежують, скажуть, що ним можна безпечно рухатися — так одразу проведемо ротацію”, — розповів про маршрути ротації персоналу станції Сейда, які узгоджують із українськими військовими.

Говорячи про так званий “документ”, залишений окупантами — директор ЧАЕС зазначив, що ніхто не знає його значення і він був підписаний під примусом російських солдатів.

“Все технологічне обладнання, яке забезпечує безпеку — працює в штатному режимі, воно не зазнало розграбування. Запасні частини, все це — вивозили у невідомому напрямку, а те, що потрібне для забезпечення безпеки ЧАЕС, залишилося неушкодженим. У нас стояло 15 морських, транспортних, контейнерів, 6 „пішло“ у невідомому напрямку”, — додав він.

31 березня російські окупанти повністю залишили майданчик ЧАЕС та Славутич та кількома колонами вирушили у бік українсько-білоруського кордону. Перед відходом вони пограбували приміщення станції та готель у Чорнобилі, вкравши техніку, а також чайники та ложки.

За даними Енергоатому, окупанти рили окопи та будували загородження на території зони відчуження та в Рудом лісі, тому могли отримати значні дози опромінення. За даними Генштабу ЗСУ, до білоруського Гомелю привезли опромінених російських військових.

НАЕК Енергоатом із посиланням на співробітників Чорнобильської АЕС повідомила, що російські окупанти, які залишили територію станції, забрали з собою нацгвардійців, які перебували в полоні з 24 лютого.

2 квітня на промисловому майданчику атомної електростанції підняли прапор України. Під час церемонії також увімкнули український гімн.


237