Мінекономіки прогнозує падіння української економіки через війну на 40%

Міністерство економіки вважає, що до кінця року падіння економіки України через війну може становити 35-40%.

Про це в ефірі загальнонаціонального марафону заявила перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко, передає Укрінформ.

Реальний рівень падіння ВВП буде відомим наприкінці року.

“За нашими підрахунками, за прогнозами, що робить Міністерство економіки, згортання економіки до кінця року може бути на рівні 35-40%. Україна наразі перебуває у війні. Є військовий фронт, а є економічний фронт. Нам дуже важливо втримати економічну стабільність, втримати макростабільність і шукати шляхи для стимулювання економічної активності в державі”, — сказала Свириденко.

З її слів, уряд вже запроваджує певні кроки з підтримки працюючих підприємств. Один з них, зокрема, стосується змін до програми “Доступне кредитування 5-7-9%”.

Ще одним кроком стимулювання ділової активності буде надання дозволу на виїзд за кордон у відрядження працівникам експортоорієнтованих підприємств.

Також міністр нагадала, що в Україні триває програма з релокації бізнесу до західних областей.

“Вже більше 700 підприємств релоковані і надалі цей процес відбувається. Нам максимально важливо зберегти вже діючий бізнес”, — підкреслила вона.

Раніше повідомлялося, що за базовим сценарієм Національного банку, економіка через війну скоротиться на 33,4%.
За оперативними даними Держстату, реальний ВВП України у першому кварталі 2022 року впав на 15,1%, а у другому кварталі, за оцінкою Нацбанку, обвал економіки прискорився до 40%.


0