Хто з буковинців може отримати міжнародну допомогу та як оформити заявку

Міжнародні організації в умовах воєнного стану почали надавати фінансову допомогу незахищеним верствам населення України.

Хто може отримати допомогу та як її оформити, йдеться в публікації “МБ”.

Допомога від ЮНІСЕФ

Багатодітні сім’ї, які постраждали від війни, можуть отримати по 2 200 гривень на одного члена сім’ї, але не більше ніж на п’ять осіб.

Виплачується допомога багатодітним родинам, що мають троє й більше дітей віком до 18 років, при цьому хоча б одній дитині ще не виповнилося двох років. Крім того, на кошти можуть розраховувати сім’ї, у яких є двоє неповнолітніх дітей і одна з них має інвалідність. Названі батьки та батьки-вихователі також можуть подавати заявку на отримання допомоги.

Сума допомоги – 2 220 гривень на кожного члена сім’ї, проте не більше 33,3 тисячі гривень. Для цього потрібно правильно оформити заявку та відправити її на сайт ЮНІСЕФ.

Багатоцільова грошова допомога від ООН

Цією допомогою можуть скористатися не лише переселенці, а й мешканці областей, які активно їх приймають: населення: Вінницької, Дніпропетровської, Закарпатської, Львівської, Тернопільської, Хмельницької, Чернівецької, Івано-Франківської, Полтавської областей.

Розмір допомоги становить 2 220 гривень на кожного члена родини впродовж трьох місяців. Тобто загалом виходить 6 660 гривень на одного члена сім’ї.

Представники найменш захищених верств населення мають найвищі шанси на виплати. Сюди входять: внутрішньо переміщені особи, багатодітні сім’ї, особи з інвалідністю, одинокі мати або батько, пенсіонери.

За даними Мінсоцполітики, програма працює у рамках платформи “єДопомога”. На цій платформі слід обрати опції “Виплати від міжнародних організацій” та “Заповнити заявку на допомогу”, вказавши свої дані та реквізити рахунку в форматі IBAN.

Допомога від Міжнародної організації з міграції

Міжнародна організація з міграції запустила багатоцільову програму грошової допомоги, яка полягає у наданні внутрішньо переміщеним особам грошової виплати в розмірі 2200 гривень на особу. Наразі проєкт реалізується лише на Закарпатті та Вінниччині. Згодом планують розширити також на Чернівецьку, Івано-Франківську та Львівську області.

Для отримання допомоги людина має зареєструватися як внутрішньо переміщена особа в органах соціального захисту населення територіальної громади чи ЦНАП.

Гроші від Норвезької ради у справах біженців

Структура виділяє 2 200 гривень переселенцям, які не реєструвалися та не отримували допомогу від ООН чи інших іноземних організацій. Подати заяву на отримання грошей можна лише через WhatsApp за допомогою чат-бота.

Для цього додайте до ваших контактів номер 0 800 609 844, а після того відправте на цей номер повідомлення з текстом: NRC. Далі – дотримуйтеся інструкцій, які отримаєте.

Гроші від Міжнародного комітету Червоного Хреста

Місія Червоного Хреста спільно з Мінсоцполітики сама визначає, кому надавати допомогу. Для цього беруть інформацію з Єдиної інформаційної бази внутрішньо переміщених осіб та платформи “єДопомога”. Виплата становить 2 500 гривень на одну особу. Пріоритет надається особам, переміщеним з громад, які постраждали від бойових дій.

Запланована тривалість програми – три місяці. Оформити можна через “єДопомогу” або звернутись до офісу компанії.

Як зазначено на сайті МКЧХ, одержувачами фінансової допомоги стануть переміщені та соціально незахищені особи, малозабезпечені сім’ї у зонах, що постраждали від бойових дій.

Як оформити виплати

На сайті “єДопомога” потрібно обрати категорію “Виплати від міжнародних організацій” та заповнити заявку. У спеціальній формі необхідно ввести такі дані:

– ПІБ;
– РНОКПП (ІПН);
– паспортні дані;
– адресу реєстрації;
– номер телефону;
– IBAN вашого рахунку в банку.

Після заповнення та надсилання заявки Мінсоцполітики обробить її та передасть міжнародній організації, під чию програму ви підпадаєте. Статус заявки оновлюватиметься на платформі “єДопомога”, тож дзвонити чи кудись писати щодо процесу не потрібно. Статус своєї заявки можна час від часу оновлювати на платформі “єДопомога”.

Як нараховують кошти

Кожна міжнародна програма здійснює виплату по-різному. До прикладу, ООН надішле вам SMS-повідомлення з кодом банківського переказу (MTCN) від Western Union. З ним кошти можна буде забрати готівкою. Проте якщо ви є клієнтом “ПриватБанку”, “А-банку” чи “Ощадбанку”, можна здійснити онлайн-переказ на власний рахунок.

Тим часом Червоний Хрест виплачує допомогу через “ПриватБанк”.

Із додатковими запитаннями та уточненнями можна звернутись на гарячу лінію Мінсоцполітики за номером телефону 1539.


1 622