Україну охопив “агресивний туман”: що це за явище і чи становить загрозу для здоров’я

У вівторок, 23 серпня, Україну накрила пилова хмара із Середньої Азії. Через це майже у всіх регіонах зафіксували явище, яке нагадує задимлення у повітрі.

Зазначається, через пилову бурю в Одесі підвищений рівень концентрації пилу в повітрі. Згідно з даними світового рейтенгу, станом на 23 серпня індекс забруднення повітря в Києві в межах норми.

Про це повідомив Суспільному ректор Одеського державного екологічного університету Сергій Степаненко.

“У нас зараз є північний повітряний потік, який несе повітря разом з піском з пустелі Середньої Азії. Вся Україна зараз покрита цією хмарою пилу. У нас буває винос цього пилу або з африканських пустель, з Сахари або, як у цьому випадку, з азійських. Літом це буває досить часто. Може не кожного року, але за останні декілька років я пам’ятаю мінімум три-чотири таких випадки”, – зазначив експерт.

Степаненко зазначив, у разі перевищеноої концентрації пилу – це може негативно позначитися на здоров’ї.

“По-перше, пил — це алерген, який може спровокувати алергічні реакції у багатьох людей. І по-друге, що є більш важливим, що їдкі частки пилу є канцерогенними речовинами й це може стати спусковим гачком для багатьох людей щодо канцерогенних (ракових – ред.) захворювань”, – сказав він.

Допоки пилова буря не зникне, експерт порекомендував користуватися масками, аби захистити органи дихання від потрапляння пилу.

Степаненко вважає, що вже за декілька днів пил почне осідати.


2 244