У Чернівцях відбудеться зустріч з істориком Ярославом Грицаком

У четвер, 8 вересня, у Чернівцях відбудеться публічна дискусія між істориком та професором УКУ Ярославом Грицаком та письменником Олександром Бойченком, яка пройде у рамках ініціативи Re:Open Ukraine.

Теми дискусії: Історичні паралелі між “викраденим Заходом” щодо Польщі, Словаччини, Угорщини, Чехії, Румунії та сучасної України, а також паралелі між спробами повернутися на Захід, у Європу (Будапешт 1956, Прага 1968 та Київ 2022), чи коректно тлумачити і розуміти ці події як спробу повторити трагедію Центральної Європи, про що писав Мілан Кундера? Що може і має стати ціннісним фундаментом нової Центральної Європи, частиною якої є і буде Україна – зараз в умовах війни з Росією, і після завершення війни? Що має зробити Україна, аби “стара” Центральна Європа почала сприймати Київ за “свого”? Роль таких регіонів як Буковина (Закарпаття, Галичина) для нової самоідентифікації України як центральноєвропейської держави: чи Буковина – це лише “історичний музей Центральної Європи в Україні”, чи регіон з потенціалом практик для сучасної України.

Також у ході дискусії буде обговорено крайню книгу Ярослава Грицака “Подолати минуле: глобальна історія України”.

Початок: 18:00. Локація: медіа-центр “Belle Vue” (Чернівці, вул. О. Кобилянської, 2).

ВАЖЛИВО: Кількість місць обмежена. Захід буде проведено згідно з усіма вимогами безпеки, і на випадок повітряної тривоги буде призупинений на час повітряної тривоги.

Re:Open Ukraine – це проєкт Інституту Центральноєвропейської Стратегії, метою якого є перевідкрити та пояснити нову Україну як для неї самої, так і для її безпосередніх західних сусідів. Проєкт має 3 фокусні регіони України, а саме Закарпаття, Буковина та Одещина, та 5 фокусних країн ЄС і НАТО, а саме Польщу, Румунію, Угорщину, Словаччину та Чехію.


139