Десятирічна буковинка смаколиками і прикрасами зібрала 22 тисячі для армії

Десятирічна школярка Діана Филипюк із Заставни волонтерить на підтримку армії і вже змогла зібрати та передати понад 22 тисячі гривень до фонду Сергія Притули на закупівлю дрона.

Ідея влаштувати благодійний ярмарок виникла у Діани на початку літа. З перших днів війни вона спостерігала, як її мати допомагає військовим, шиючи бронежилети. Дівчинка вирішила запропонувати збирати кошти завдяки продажу патріотичних прикрас та апетитної випічки.

“Запал до волонтерства не згасає”

– Усе літо Діана на центральному майдані міста збирала кошти для ЗСУ. Вона продавала різні солодощі, варила компот, виготовляла патріотичні прикраси. Зараз почалося навчання у школі, тому перший тиждень волонтерства відпав. Будемо намагатися волонтерити на вихідних, поєднувати з навчанням, адже запал у доньки до цього не згасає, – каже мама дівчинки Ірина.

Діана перейшла у п’ятий клас. Як і в усіх дітей у неї є своє хобі – малювати, гратися з ляльками. Попри школу вона ходить на додаткові заняття з англійської, української мови та математики. Також полюбляє спорт.

– Коли Діанка дізналася, що Сергій Притула має фонд, то без вагань вирішила вторговані кошти передати туди. Донька завжди дивилася передачі з його участю. З особистих причин ми повинні були поїхати до Києва, тому донька вирішила ці кошти віднести до фонду Притули власноруч, – розповідає Ірина.

Війна – біль не тільки для дорослих…

У свої 10 років Діана розуміє всі реалії. Її дідусь – Рудей Василь Васильович – справжній патріот. З перших днів війни вступив до лав ЗСУ. 15 березня він зник безвісти на Київщині. Відтоді не було й дня, щоб дівчинка не спитала про дідуся.

– В облаштуванні благодійного ярмарку Діані допомагають старший брат Сергій та її тато Ярослав. Коли ми побували на Майдані Незалежності у Києві, Діана побачила прапорці, що були там встановлені, з позивними всіх загиблих бійців. Дитина різко змінилися в обличчі і перепитала мене: “Це всі герої, що загинули?” Не передати словами, коли розумієш, як цей біль відчуває дитина, – каже мама Діани.

Ірина розповідає, що зустріч з Сергієм Притулою була радісною. Після приїзду додому дівчинка не планує зупинятись волонтерити, адже вважає, що це її внесок до спільної перемоги.


154