Археологи під Львовом знайшли залишки слов’янського житла, яким тисяча років – фото

Працівники історико-культурного заповідника “Давній Пліснеськ” у Золочівському районі під Львовом виявили під час розкопок та дослідили 11 нерухомих об’єктів, яким близько тисячі років. З них 7 – житлово-господарські забудови, ще 4 – об’єкти мілітарного призначення.

Про це передали у Департаменті архітектури та містобудування Львівської ОДА на сторінці у Facebook.

За результатами проведення сьомого польового сезону Пліснеської археологічної експедиції виявили сотні музейних експонатів. Серед знайдених предметів є фрагменти керамічного посуду різного часу, вироби із кісток, каменю та металів.

“Загалом вдалося виявити 302 музейні предмети. Також спільно з “Рятівною археологічною службою” ми досліджували територію Підгорецького монастиря. Тут вивчали 7 нерухомих об’єктів серед яких господарські ями, житла XI ст. і рештки двох кам’яних фундаментних кладок”, – розповів директор заповідника. Володимир Шелеп.

Зазначається, що загальна площа археологічних досліджень складає 400 квадратних метрів.

Також науковці проводили археологічні розвідки, суть яких полягає у виявленні місцезнаходження стародавніх історичних пам’яток та їх наукової реєстрації. У 2022-му такі розвідки працівники заповідника провели у 7 населених пунктах та 4 городищах: вдалося відкрити пам’ятник археології у селі Боратин.


175