Лозівські прокурори у професійне свято: одну реформу пережили і готові до наступної +ft +vd

Рік тому практично під професійне свято прокурорів, яке відзначається 1 грудня, українські законодавці подарували їм (а заразом міліції, судам та іншим учасникам процесу) новий Кримінально-процесуальний кодекс (КПК). Сьогодні співробітники Лозівської прокуратури говорять, що цю реформу пережили нормально.

У Лозівській міжрайонній прокуратурі протягом останнього року відбувається багато нового. Наприклад, тут з’явилася галерея портретів усіх начальників цієї установи — ледь не з початку 20 століття.

Прокуратура, ТРК Сігма

А ще рік тому усі помічники прокурора стали прокурорами — і це було найпростішим моментом у запровадженні нового Кримінально-процесуального кодексу. Хоча заступник міжрайонного прокурора Юрій Новиков закликає не перебільшувати. Говорить, відбулися деякі процедурні зміни — наприклад, прокурори стали більше ходити в суд, — але не такі вже суттєві.

Юрій Новиков, заступник Лозівського міжрайпрокурора, ТРК Сігма

Юрій Новиков, заступник Лозівського міжрайонного прокурора: “Прокуратура як працювала, так і працює”.

Робота триває, але таки не так, як раніше. Відповідно до нового КПК, тепер прокурори працюють над кримінальними справами від самого початку разом зі слідчими. Обов’язків дещо побільшало, зізнається прокурор В’ячеслав Гребенюк. Розповідає, що багатьом його колегам довелося зіткнутися з новою для себе слідчою роботою. Сьогодні ж прокурор Гребенюк вважає, що все стабілізувалося.

В'ячеслав Гребенюк, прокурор Лозівської міжрайонної прокуратури, ТРК Сігма

В’ячеслав Гребенюк, прокурор Лозівської міжрайонної прокуратури: “Спочатку були суперечливі враження”.

Валерій Науменко в органах прокуратури — понад 18 років. Цей старший прокурор спеціалізується на кримінальних справах і, говорить, нічого особливого у переході на новий КПК для нього не було. Він і раніше дуже ретельно вивчав справи. Хіба що розгляд у їх суді став швидшим, погоджується Валерій Науменко.

Валерій Науменко, старший прокурор Лозівської міжрайонної прокуратури, ТРК Сігма

Валерій Науменко, старший прокурор Лозівської міжрайонної прокуратури: “У новому КПК введено поняття “розумні строки”.

Для кого все змінилося трохи кардинальніше — це для Михайла Урядка. Колись він працював старшим слідчим, потім став прокурором, а нещодавно знову повернувся у старші слідчі, і не Лозівської прокуратури, а першого слідчого відділу слідчого управління прокуратури Харківської області. А у Лозовій працює, бо закріплений за Лозівщиною й Близнюківщиною.

Михайло Урядко, старший слідчий, ТРК Сігма

Михайло Урядко, старший слідчий І слідчого відділу слідчого управління прокуратури Харківської області: “Я все-таки більше вважав себе слідчим, ніж прокурором”.

Згодом, говорить Михайло Урядко, в Україні планують стовритиДержавне бюро розслідувань, і він, можливо, продовжить свою роботу там. А поки допомагає колегам навчати молодь: її у лозівській прокуратурі побільшало. Для того, щоб прокуратури всієї країни справлялися з підвищеним навантаженням, їм розширили штати, пояснює заступник міжрайпрокурора.

Один з молодих прокурорів — цілеспрямований Олександр Черкас, який ще у школі запланував собі юридичне майбутнє. У лозівській прокуратурі він працює близько року. За цей час встиг пройти стадію стажера, перейти на новий КПК і побачити, що найбільше на Лозівщини прокурорської уваги потребують права дітей, земельні питання і дотримання законів у відношенні осіб, що відбувають покарання.

Олександр Черкас, прокурор Лозівської міжрайонної прокуратури, ТРК Сігма

Олександр Черкас, прокурор Лозівської міжрайонної прокуратури: “Те, чого я прагнув, я отримав, і дуже цьому радий”.

Повноцінним працівником прокуратури незабаром стане і Олексій Бачук. Він має дві освіти — економічну і юридичну, а ще — високу мету.

Олексій Бачук, стажер на посаду прокурора Лозівської міжрайонної прокуратури, ТРК Сігма

Олексій Бачук, стажер на посаду прокурора Лозівської міжрайонної прокуратури: “Прокуратура — це те місце, де можна отримати максимально повний інструментарій, щоб зробити суспільство кращим”.

Рік змін Лозівська прокуратура пережила, нічого не втративши, вважають її працівники. Утім, випробування реформами ще не завершились. У Верховній Раді розглядається проект нового закону “Про прокуратуру”. Він вже пройшов перше читання і, можливо, статус чинного закону отримає вже у 2014 році. У такому випадку чергове професійне свято прокурори зустрічатимуть знову зі змінами.

Валерія Гецко