У Польщі виявили витік на російському нафтопроводі «Дружба»

Це вже не перший інцидент на нафтопроводі «Дружба» під час повномасштабної війни РФ проти України

Польський оператор PERN повідомив про витік на нафтопроводі «Дружба» (Самара-Брянськ) – основному маршруті постачання нафти до Німеччини. Прес-служба оператора на своєму сайті зазначає, що виявили це вчора ввечері.

«Місце пошкодження знаходиться приблизно за 70 кілометрів від Плоцька. Це основний маршрут, яким сира нафта потрапляє до Німеччини», – заявили в польській компанії.

Наразі невідомо, що саме призвело до розгерметизації. На місці вже працюють екстрені служби.

«На пошкодженій лінії було негайно припинено. Інша нитка нафтопроводу працює без змін», – повідомили у компанії.

Також повідомляється, що інші елементи інфраструктури компанії працюють у штатному режимі.

Зокрема – Померанська ділянка (Плоцьк – Ґданськ), через яку транспортується нафта, що надходить танкерами до Ґданську, а потім також до Німеччини.

Нафтопровід «Дружба» починається у російському Татарстані, потім проходить через інші регіони РФ до білоруського Мозиря. Там «Дружба» розгалужується на дві ділянки: північний – через Білорусь, Латвію, Литву, Польщу та Німеччину; південний – через Україну, Чехію, Словаччину та Угорщину.

Крім того, з Брянська (РФ) через Білорусь прокладено маршрут до Литви та Латвії. Нафтопровід збудували ще у 1960-х роках, щоб постачати нафту до «дружніх» СРСР країн Європи: Чехословаччини, Польщі, НДР та інших.

Це вже не перший інцидент на нафтопроводі «Дружба» під час повномасштабної війни РФ проти України. Так, у червні у Брянській області Росії невідомі намагалися підірвати трубопровід за допомогою трьох саморобних вибухових пристроїв.

Тоді перший вибух пошкодив трансформаторну підстанцію. Другий стався на місці пролягання кабелів, а третій пошкодив протипідкопну трубу.

Нагадаємо, що нещодавно на газопроводах «Північний потік-1» та «Північний потік-2» сталася аварія, що призвела до витоку газу в Балтійське море. Інцидент став приводом для гучних дискусій. Експерти одразу кількох країн дійшли висновку, що витік стався через диверсію, але хто її зробив – поки що невідомо.

Постачання російської нафти транзитом через територію України нафтопроводом «Дружба» зупинено з 4 серпня.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter