Як ефективно видалити старий нагар зі сковороди з чавуну

Як очистити чавунну сковороду від багаторічного нагару

Кожного, хто використовує чавунну посуду, володіння ним цінується надзвичайно високо. Чавун – матеріал, який відмінно зберігає тепло, розподіляє його рівномірно по всій сковороді і дозволяє приготувати смачну їжу. Однак, у чавунної сковороди є й свої недоліки. Головний з них – це наявність нагару на дні і стінках посуду.

Окислення чавуну та його подальше покриття приводить до виникнення нагару, що впливає на якість приготування їжі. Для забезпечення тривалого та здорового використання чавунної сковороди слід регулярно очищати її від багаторічного нагару.

Ефективні методи очищення сковороди від нагару:

  1. Використання гарячої води та помелу

    Використання гарячої води та помелу

    Перший та найпростіший спосіб очищення чавунної сковороди – використання гарячої води та помелу. Для цього необхідно розігріти сковороду на середньому вогні, потім злити злишки їжі, налити гарячу воду та залишити на декілька хвилин. Далі, з допомогою помелу та губки з натурального матеріалу, обмийте сковороду і промийте її гарячою водою. Такий метод дозволить відмити багаторічний нагар та іржу і повернути чавунній сковороді колишній блиск.

  2. Використання соди та оцту

    Другий ефективний спосіб – використання соди та оцту. Щоб очистити чавунну сковороду, налейте духмяного оцту на дно посуду. Розкрийте сильний запах лимону, додайте у сковороду багатьох солі та поставте на плиту. Запалили газ, грійте сковороду, поки суміш не почне кипіти. Потім зменшіть вогонь і прокип’ятіть сковороду протягом 30-40 хвилин. Після цього вимкніть плиту і залиште сковороду назавжди. Метал, як правило, вже м’який і може бути злегка очищений губкою. Поки що, якщо сковорода брудна, повторіть похитання усередині, використовуючи металеву щітку з нержавіючої сталі.

  3. Використання солі та картоплі

    Третій спосіб очищення – використання солі та картоплі. В насипану на дно сковороди сіль налейте гарячу воду, зачекайте чимало часу. Коли вода брудна, злейте її і очистіть дно сковороди губкою. Потім змийте сковороду водою, власне. Тепер ми зволікаємо з картоплями, що з кінцями, використовуються один раз, головкою злегка змийте значущі місця. В районі дна можна в той же час ми видаляємо всякі місця, потім потрібно турбуватися з середини на лінії стін, а потім – зовнішній. Якщо потрібно, повторіть процедуру.

  4. Використання чистячих засобів

    Четвертий спосіб – використання спеціальних чистячих засобів для очищення чавунної сковороди. У магазинах є спеціальні засоби, що вміло впораються з нагаром. Достатньо нанести засіб на негладкі ділянки сковороди, ретельно помелешувати та залишити на кілька хвилин. Потім зліпити засіб гарячою водою і промити сковороду.

Враховуючи вищезазначені методи, можна очистити чавунну сковороду від багаторічного нагару. Завдяки їм, ви зможете насолоджуватися безперервною роботою своєї улюбленої сковороди і готувати смачну їжу щодня.

Очищення чавуну правила і способи

Очищення чавуну – важливий аспект догляду за цим матеріалом, якому, на жаль, доведеться зустріти виклик у вигляді багаторічного нагару. Тепер радимо ознайомитися з кількома правилами і способами очищення чавунної сковороди.

Використовуйте гарячу воду

Першим кроком до очищення чавуну буде зібрати гарячу воду в раковину. Додайте трохи миючого засобу та занурте чавунну сковороду в цю суміш. Залиште на короткий проміжок часу.

Використовуйте духовку

Використовуйте духовку

Ще одним способом очищення буде використання духовки. Перед цим, слід намазати чавун повітрорівним маслом та помістити у духовку на певний час. Після цього зніміть чавун, злегка протріть маслом дном сковороди і очистіть відлишки нагару з допомогою м’якої губки.

Використовуйте сіль і лимон

Використовуйте сіль і лимон

Сіль та лимоновий сік – чудовий спосіб зняти нагар з чавунної сковороди. Щоб це зробити, натеріть чавунною сковородою сіль, а потім злегка протріть помелом лимона. Це допоможе відлущити тонкий шар нагару та повернути чавуну його первісний вигляд. Потім сковороду слід наповнити гарячою водою та очистити губкою.

Незалежно від обраного способу очищення, варто пам’ятати, що чавун має свої особливості. Його найкраще чистити вручну, уникати миття в посудомийній машині. Також слід уникати використання абразивних засобів та губок, оскільки вони можуть пошкодити матеріал. Після очищення важливо попередити формування іржі, наносячи на чавунний посуд тонкий шар рослинного масла. Знання цих правил та використання правильних методів пролонгує термін служби чавунної сковороди та підкреслить переваги цього вишуканого посуду в кулінарному процесі.