ЄС хоче суттєво збільшити закупівлю газу з Азербайджану

Європейська комісія запропонувала країнам Євросоюзу укласти угоду з Азербайджаном для збільшення імпорту природного газу та розширення трубопроводу для цього. Про це йдеться у проекті відповідного документа від 11 липня, пише 14 липня агенція Reuters.

Проект меморандуму про взаєморозуміння є частиною зусиль Європейського Союзу щодо скорочення залежності від російського газу через війну в Україні.

«Сторони прагнуть підтримувати двосторонню торгівлю природним газом, у тому числі за рахунок експорту до Європейського Союзу Південним газовим коридором обсягом не менше ніж 20 млрд кубометрів газу щорічно до 2027 року відповідно до комерційних потреб і ринкового попиту», – йдеться у проекті документа.

Reuters зазначає, що торік до європейських країн, таких як Італія, було доставлено понад 8 мільярдів кубометрів азербайджанського газу через Трансадріатичний газопровід, який є частиною трубопровідної мережі Південного газового коридору.

У проекті документа сказано, що обидві сторони заохочуватимуть фінансування розширення цієї мережі для збільшення постачань до Європи. Збільшення постачання також вимагатиме від Азербайджану розширення власного видобутку газу.

У проекті наголошується, що майбутні газові контракти мають бути узгоджені з цілями ЄС у сфері зміни клімату, що, на думку Брюсселя, вимагатиме різкого скорочення споживання газу, особливо після 2030 року.

Водночас наголошується, що обидві сторони повинні активізувати дії зі стримування викидів метану у своїх ланцюжках постачання.

Занепокоєння щодо подальших скорочень поставок російського газу посилилися цього тижня після початку планового ремонту газопроводу «Північний потік», яким газ надходить до Німеччини.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter