Тисячі протестувальників захопили резиденцію президента Шрі-Ланки

Демонстранти з усієї країни зібралися у столиці країни, вимагаючи відставки президента після місяців протестів

У суботу, 9 липня, тисячі протестувальників взяли штурмом резиденцію президента Шрі-Ланки Готабаї Раджапакса. Сам голова країни покинув резиденцію за декілька хвилин до приходу мітингуючих, інформує BBC.

Один з найбільших антиурядових маршів закінчився проривом поліцейських барикад і захопленням офіційної резиденції президента у столиці країни – Коломбо. Поліція стріляла в повітря, але не змогла зупинити розлючений натовп, що оточував резиденцію.

Щонайменше 21 людину, в тому числі двох поліцейських, були поранено і госпіталізовано під час протестів.

Раджапакса й надалі офіційно вважається президентом країни та охороняється військовими. Його місцеперебування на цей момент приховується.

Демонстранти з усієї країни зібралися у столиці країни, вимагаючи відставки президента після місяців протестів на тлі економічної кризи в країні.

Поліція ввела комендантську годину після застосування сльозогінного газу та водомету проти студентів-протестувальників 8 липня перед запланованим мітингом на вихідних.

Прем’єр-міністр Шрі-Ланки Раніл Вікремесінгхе скликав екстрене засідання лідерів партій у зв’язку з протестами, що проходять у столиці країни, повідомив його офіс.

Оновлено. Лідери політичних партій Шрі-Ланки на скликаній прем’єром країни екстреній нараді закликали президента країни піти у відставку, пише портал NewsWire.

Тим часом повідомляється про спробу Готабаї Раджапакса покинути країну на літаку. Однак, згодом з’явилися кадри, нібито президент втікає зі Шрі-Ланки на борту корабля ВМС.

Як пише УНІАН, острівна держава з 22-мільйоним населенням відчуває гостру нестачу іноземної валюти, через яку обмежений імпорт основних видів палива, харчових продуктів і ліків. Країна занурена в найважчу економічну кризу з моменту здобуття незалежності в 1948 році. Шрі-Ланка накопичила зовнішній борг обсягом 51 млрд доларів і призупинила погашення майже 7 млрд доларів боргу до погашення цього року. Економічна криза майже спустошила валютні резерви країни.

Багато хто звинувачує в занепаді країни президента Готабая Раджапакса. Невдоволення посилилося в останні тижні, оскільки припинилися поставки палива. Це призвело до закриття шкіл, видачі норми палива для основних служб країни.

Інфляція в червні досягла 54,6%, у квітні Міністерство фінансів Шрі-Ланки призупинило виплати за зовнішнім боргом і попередило інвесторів про дефолт.

Шрі-Ланка веде переговори з Міжнародним валютним фондом про допомогу в розмірі 3 млрд доларів, реструктуризацію частини зовнішнього боргу і збір коштів з багатосторонніх і двосторонніх джерел для пом’якшення дефіциту валюти.

P.S. Ввечері суботи, 9 липня, стало відомо, що після протестів, які спалахнули у країні, президент Шрі-Ланки Готабая Раджапакса погодився на вимогу піти у відставку, яку ухвалили під час зустрічі лідери парламентських партій. Він ще пробуде на посаді до середи, 13 липня, щоби забезпечити плавну передачу влади.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter