Іран може збільшити постачання зброї до Росії, – ISW

Американський Інститут дослідження війни (ISW) прокоментував візит міністра закордонних справ Ірану Аміра Абдоллахіяна до Москви і його зустріч із російським колегою Сергієм Лавровим 29 березня.

«Абдоллахіян заявив, що російські та іранські посадовці на останній стадії підписання угоди про співпрацю… Абдоллахіян і Лавров, ймовірно, ймовірно, обговорили продовження зусиль Росії щодо закупівлі іранських систем озброєння для використання в Україні та завершення угоди щодо надання Росією Ірану штурмовиків Су-35», – йдеться в документі.

ISW вказує на повідомлення українського Центру національного спротиву, за яким іранська влада планує надати приватній військовій компанії «Вагнер» дрони Shahed-131, а найманці ПВК почали тренуватися оперувати цими дронами.

Водночас, за звітом, Інститут не має підтверджень, що вагнерівці вже застосували іранські дрони в Україні.

Раніше ISW оцінював, що Росія покладається на Іран щодо військової та технологічної підтримки в Україні, і що деякі іранські співробітники, ймовірно, знаходяться в Україні, безпосередньо підтримуючи російські атаки на українську інфраструктуру.

Ймовірно, Іран намагається зміцнити двосторонні стосунки безпеки з Росією, в яких обидва будуть більш рівноправними партнерами, і, ймовірно, збільшить поставки зброї Росії для досягнення цієї мети.

Співпраця Росії й Ірану активізувалася після російського повномасштабного вторгнення в Україну. У цій війні, як заявили Україна та західні країни, Росія використовує дрони-камікадзе іранського виробництва, які були застосовані, зокрема, під час масованих ударів по українських містах, які почалися восени 2022 року.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter