Президент Бразилії змінив свою позицію щодо арешту Путіна


Президент Бразилії змінив свою позицію щодо арешту Путіна

фото AP

Лула да Сілва змінив свою позицію щодо арешту Путіна

Президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва відкликав свої особисті запевнення в тому, що Владімір Путін не буде заарештований, якщо приїде на наступний саміт G20 у Ріо-де-Жанейро. Він заявив, що рішення ухвалюватиме судова система. Про це повідомляє UOL.

Напередодні президент Бразилії запевняв, що Путіна не заарештують, якщо він відвідає саміт G20 у Ріо-де-Жанейро. Лула сказав журналістам, що запросить Путіна на захід, а сам він сам планує відвідати зустріч лідерів блоку країн, що розвиваються, БРІКС, яка має відбутися в Росії. Проте вже наступного дня да Сілва передумав і змінив свою позицію.

«Я не знаю, чи заарештує його суд, я не знаю, чи заарештує його бразильська система правосуддя. Це вирішують суди, а не уряд чи парламент. Це важливо. Я справді хочу вивчити питання цього [Міжнародного] кримінального суду, тому що Сполучені Штати не є його стороною, Росія також не є його стороною. Отже, я хочу знати, чому Бразилія підписала угоду про суд, який США не приймають», – заявив да Сілва.

Він також висловив сподівання, що війна в Україні закінчиться до листопада 2024 року, коли у Бразилії проходитиме саміт G20.

Нагадаємо, у березні 2023 року Гаазький суд видав ордер на арешт Путіна, підозрюючи його у дотичності до викрадення Росією українських дітей. Владіміра Путіна можуть заарештувати у 123 країнах світу, які підписали Римський статут. Варто зазначити, що Бразилія підписала Римський статут, який зобов’язує виконувати рішення Міжнародного кримінального суду.