Спікер парламенту Канади пішов у відставку через скандал з ветераном дивізії «Галичина»

Ветеран Ярослав Гунька під час засідання парламенту Канади з нагоди візиту Володимира Зеленського

Спікер нижньої палати канадського парламенту, Палати громад, Ентоні Рота оголосив про відставку з посади на тлі скандалу із запрошенням 98-річного ветерана дивізії «Галичина» Ярослава Гуньки на виступ українського президента Володимира Зеленського минулого тижня. З відповідною заявою він виступив на засіданні парламенту у вівторок, 26 вересня, інформує «Європейська правда».

У ній Ентоні Рота подякував парламентарям за довіру під час обрання спікером Палати громад Канади у попередньому й нинішньому скликаннях.

«З важким серцем повідомляю депутатів про свою відставку з посади голови Палати громад», – сказав Рота, не уточнивши причини свого рішення.

Зазначимо, що скандал навколо Ентоні Рота виник після того, як з’ясувалось, що він запросив до парламенту під час візиту Зеленського до Канади минулого тижня 98-річного Ярослава Гунька, якого представив його як ветерана Другої світової війни, що воював проти росіян. Усі присутні, у тому числі й Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, стоячи поаплодували ветерану.

Однак журналісти пізніше з’ясували, що Гунька служив у 14-й гренадерській дивізії Ваффен-СС – добровольчому підрозділі, який складався переважно з етнічних українців під командуванням нацистів.


98-річного Ярослава Гунька, представили як ветерана Другої світової війни, що воював проти росіян. Виявилось, що він воював у дивізії «Галичина» (фото з відкритих джерел )

Запрошення Гуньки до парламенту Канади викликало обурення єврейських організацій Канади та Польщі, які зажадали пояснень. Спікер канадської Палати громад тоді перепросив за те, що сталось, але у відставку йти відмовився.

Посол Польщі в Канаді Вітольд Дзельський після інциденту почав вимагати вибачень.

«Польща – найкращий друг України, але вона ніколи не погодиться обілити таких лиходіїв. Як посол Польщі в Канаді я чекаю на вибачення», – написав Вітольд Дзельський і прикріпив фото, де президент України Володимир Зеленський і прем’єр Канади Джастін Трюдо аплодують Гуньку.

Своєю чергою, в офісі прем’єрка Канади заявили місцевим ЗМІ, що ані прем’єр Джастін Трюдо, ані українська сторона не знали про запрошення колишнього члена дивізії СС «Галичина», а такий вчинок там безумовно засуджують.