Нікол Пашинян офіційно визнав Нагірний Карабах територією Азербайджану

Прем’єр Вірменії Нікол Пашинян на полях саміту Європейського політичного партнерства в Іспанії офіційно визнав територію Азербайджану площею в 86,6 тисячі квадратних км, що включає Нагірний Карабах. Про це у четвер, 5 жовтня, повідомила прес-служба Ради Європи.

Під час саміту Пашинян зустрівся з президентом Європейської ради Шарлем Мішелем, президентом Франції Емануелем Макроном, канцлером Німеччини Олафом Шольцем.

Мішель, Макрон й Шольц, зі свого боку, виступили з підтримкою незалежності, суверенітету й територіальної цілісності Вірменії. Зокрема висловили підтримку зміцненню відносин між ЄС й країною. Вони погодились на необхідності надання додаткової гуманітарної допомоги Вірменії, яка сьогодні стикається з наслідками подій в Нагірному Карабаху.

Також сторони заявили про відданість зусиллям, які спрямовані на нормалізацію відносин між Вірменією й Азербайджаном.

«Вони залишаються відданими всім зусиллям, спрямованим на нормалізацію відносин між Вірменією та Азербайджаном на основі взаємного визнання суверенітету, непорушності кордонів і територіальної цілісності Вірменії (29800 км2) та Азербайджану (86600 км2), як зазначено в заявах президента Мішеля від 14 травня та 15 липня 2023 року», – йдеться у повідомленні.

Слід зазначити, що Пашинян розраховував підписати мирну угоду з Азербайджаном під час саміту Європейської політичної спільноти в Іспанії. Однак, напередодні стало відомо, що президент Азербайджану Ільхам Алієв відмовився взяти участь у зустрічі в Іспанії у Гранаді з прем’єр-міністром Вірменії Ніколом Пашиняном за участю президента Євроради Шарля Мішеля, канцлера Німеччини Олафа Шольца та президента Франції Еммануеля Макрона.

Невизнана Нагірно-Карабаська Республіка (Арцах) припиняє своє існування з 1 січня 2024 року.