Росія отримала тисячу контейнерів військового обладнання від КНДР

Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі повідомив подробиці про постачання Північною Кореєю зброї до Росії

США мають інформацію про те, що Північна Корея (КНДР) передала Росії більш ніж тисячу контейнерів з військовим обладнанням для війни проти України, а в обмін розраховує отримати важку зброю, включно з авіацією. Про це повідомили американські журналісти, які, ймовірно, були на закритому брифінгу Білого дому у п’ятницю, 13 жовтня, пише «Європейська правда».

Журналісти отримали інформацію від координатора зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому Джона Кірбі.

«Ми маємо інформацію, що Північна Корея поставила Росії зброю для застосування в Україні. КНДР надала Росії понад 1000 контейнерів військового обладнання та боєприпасів. Сьогодні ми публікуємо малюнок, що зображує пересування контейнерів», – процитувала Кірбі журналістка Лаура Роузен.

Подібне повідомлення також опублікувала кореспондентка «Голосу Америки» Патсі Відакусвара, у ньому також зазначається, що ця передача відбулася «останніми тижнями».

Кореспондент азійського Nikkei з посиланням на слова Кірбі повідомив, що в обмін на постачання Росії військового обладнання КНДР розраховує отримувати ракети земля-повітря, бронетехніку і навіть бойові літаки.

Агенція Reuters також опублікувала коротку новину про те, що Білий дім опублікував графіки постачань Північною Кореєю зброї до Росії. За інформацією США, постачання відбулися між 7 вересня і 1 жовтня. Зі складу у Північній Кореї зброю спершу завантажували на російське судно, а звідти везли залізницею через усю Росію на склади біля міста Тіхорєцк, що у Краснодарському краї.

«Ми засуджуємо надання КНДР Росії цієї зброї, що буде використовуватися для того, щоб атакувати українські міста, вбивати українське цивільне населення і далі вести протиправну російську війну», – процитувала агенція Reuters Джона Кірбі.

Пізніше увечері 13 жовтня цю інформацію оприлюднило Представництво США в ООН.

«За нашою інформацією, протягом останніх тижнів КНДР надала Росії понад 1000 контейнерів військового спорядження та боєприпасів», – сказано в дописі.

У ньому зазначається, що це прямо порушує резолюції Ради безпеки ООН. «Ми викриємо ці угоди про торгівлю зброєю в ООН разом із союзниками та партнерами», – заявили у Представництві США при ООН.

Раніше американський неурядовий аналітичний центр опублікував супутникові знімки, що засвідчують різке зростання кількості вантажних перевезень між Північною Кореєю та Росією після зустрічі Кім Чен Ина і Владіміра Путіна у вересні. Своєю чергою начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов ще 13 вересня сказав про те, що КНДР вже надає Росії військову допомогу.