Віктор Орбан може стати тимчасовим президентом Євроради


Віктор Орбан може стати тимчасовим президентом Євроради

фото
AP

Віктор Орбан може тимчасово стати головою Європейської Ради

Якщо чинний президент Європейської ради Шарль Мішель залишить свою посаду, як він раніше анонсував, а лідери ЄС не зможуть швидко домовитися про наступника, то Єврораду тимчасово очолить премʼєр Угорщини Віктор Орбан. Про це 7 січня повідомило видання Politico.

За словами журналістів, головування у Європейській раді тимчасово може перейти Віктора Орбана, оскільки Угорщина головуватиме у Раді з липня 2024 року до грудня.

Після виборів до Європейського парламенту, що відбудуться 6-9 червня у всіх 27 країнах ЄС, європейські лідери зустрінуться 17 червня, а потім 27-28 червня. Саме на цих зустрічах вони, ймовірно, намагатимуться дійти згоди щодо заміни Мішеля.

Нагадаємо, Шарль Мішель раніше оголосив, що висуватиме свою кандидатуру на виборах до Європейського парламенту в червні і тому достроково залишить посаду президента Євроради.

До слова, від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Угорщина зайняла відверто проросійську позицію. Будапешт активно виступає проти надання Києву військової допомоги, намагається блокувати санкції проти РФ. Угорські топ-політики регулярно виступають зі скандальними заявами щодо «примирення з РФ». Окрім того, Угорщина виступає проти вступу України до ЄС в найближчій перспективі.