Путін зняв Шойгу з посади міністра оборони для підтримки затяжної війни в Україні, – ISW

Владімір Путін замінив Сєргея Шойгу

Російський президент Владімір Путін замінив Сєргея Шойгу на Андрєя Бєлоусова на посаді міністра оборони Росії, перевівши Шойгу на посаду секретаря Ради безпеки замість Ніколая Патрушева, з метою підготовки до затяжної війни в Україні та можливої майбутньої конфронтації з НАТО. До такої думки дійшли аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

За їхніми словами, такі перестановки на високому рівні після президентських виборів в Росії переконливо свідчать про те, що російський президент робить значні кроки в напрямку мобілізації російської економіки та оборонно-промислової бази (ОПБ) для підтримки затяжної війни в Україні й, можливо, підготовки до майбутньої конфронтації з НАТО.

Згідно з оцінкою ISW, призначення Бєлоусова на посаду міністра оборони Росії є «значним кроком у зусиллях Путіна створити всі економічні умови для затяжної війни», оскільки той, попри відсутність бойового досвіду, працював у галузі економічного аналізу та прогнозування у 1981-2006 роках після чого став міністром економічного розвитку Росії у 2012-2013 роках.

За словами фахівців, майже десятирічне перебування Білоусова на посаді міністра економіки в російському федеральному уряді та його нещодавня участь в управлінні різними вітчизняними інноваційними проєктами в галузі ОПК і безпілотників добре підготували його до керівництва апаратом Міністерства оборони Росії, що перебуває в скрутному становищі.

З посиланням на російські інсайдерські джерела ISW пише, що призначення Бєлоусова на посаду міністра оборони свідчить про те, що Путін серйозно стурбований рівнем корупції та нецільовим використанням коштів в армії.

Очікується, що Бєлоусов працюватиме над тим, щоб «грамотно організувати роботу і логістичні процеси, забезпечити необхідне виробництво і постачання, зорієнтувати економіку на «спеціальну військову операцію» і вичавити технологічний максимум з оборонної промисловості».