Сніговик Фрості фігурував у рекламі алкоголю: 10 цікавих фактів про Різдво, про які мало хто знає

7 січня православні християни відзначають одне з найбільших церковних свят року – Різдво Христове

До цього свята видання Апостроф підготувало 10 маловідомих та цікавих фактів про Різдво.

 

* У Біблії немає згадки про точну дату народження Ісуса Христа. У церкві відзначати Різдво почали лише у IV столітті. Тодішній Папа Римський Юлій I датою для його святкування встановив 25 грудня – день язичницького свята Сатурналії.

* Під час Першої світової війни напередодні Різдва 1914 року ворожі сторони на Західному фронті припинили стрілянину для того, щоб виконати різдвяні гімни. А вранці 25 грудня німецькі та британські солдати обмінювалися рукостисканнями та подарунками.

* Колоністи Північної Америки, бувши пуританами, спочатку не визнавали Різдва. І навіть з 1659 по 1681 його святкування в Бостоні каралося штрафом, а Конгрес США провів своє перше засідання 25 грудня 1789 року.

* Традиційні польоти Санта-Клауса по небу на санях, запряжених оленями, вперше описав американський письменник Вашингтон Ірвінг у 1819 році.

* У 1939 році для залучення покупців в універмаг Montgomery Ward вигадали різдвяного оленя Рудольфа вигадали у 1939 році. А ось інший різдвяний персонаж сніговик Фрості, що палить люльку з кукурудзяного качана, ще в 1890 році фігурував у рекламі алкоголю.

* У 1965 році американські астронавти повідомили Землю про зустріч з НЛО, а через кілька хвилин напруженої тиші в Х’юстоні почули брязкіт різдвяних дзвіночків і звуки губної гармошки у виконанні самих астронавтів.

* Традиція різдвяних поцілунків під омелою з’явилася у вікторіанську епоху, але ще древні кельти та германці приписували цій рослині здатність зцілювати рани та підвищувати плодючість.

* Перші оздоблені різдвяні ялинки з’явилися в Страсбурзі в XVII столітті. У США мода на них прийшла з Англії. У дохристиянські часи германці прикрашали вічнозелені дерева, щоб скрасити похмурі та сірі дні зимового сонцестояння.

* Перший вертеп із живими домашніми тваринами, які були присутні при народженні Ісуса Христа, влаштував святий Франциск Асизський на Різдво 1224 року.

* На Різдво португальці влаштовують бенкет для живих та мертвих, фіни вирушають у сауну, австралійці йдуть на пляжі, а в Іспанії проводять наймасштабнішу лотерею у світі.


77