Франція виділить Україні €1,2 млрд

Франція виділить Україні 1,2 млрд. євро на проекти розвитку. Про це повідомляє прес-служба офісу президента у вівторок, 8 лютого.

Президент України Володимир Зеленський назвав ці гроші макрофінансовою допомогою, але ці кошти виявилися програмним фінансуванням.

“Економічна підтримка дуже важлива, і ми дуже цінуємо такий крок солідарності з іншими країнами. Потужний крок з боку Еммануеля, з боку Франції – виділення 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги Україні. Це дійсно допоможе нам стабілізувати економіку. Ми і зараз уже непогано йдемо, але це потужний крок для економічної стійкості України”, – сказав Зеленський.

Своєю чергою, президент Франції Еммануель Макрон додав, що гарантія на 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги надається “з вірою та підтримкою, як запорука стабільності та безпеки” України.

В ОП кажуть, що 1,2 млрд євро програмного фінансування виділяються додатково до виділеної макрофінансової підтримки 1,2 млрд євро від ЄС.

“Міністерство економіки та фінансів Франції надасть уряду України 200 млн. євро кредиту, а також фінансові гарантії на 1 млрд. євро. Під ці гарантії наша держава зможе отримати кредити у французьких банках на пільгових умовах”, – сказано в повідомленні.

За словами заступника голови ОП Ростислава Шурми, гроші можуть бути спрямовані на конкретні проекти розвитку, узгоджені з французькою стороною. Також ці проекти передбачають залучення французьких постачальників та підрядників.


190