“Сьогодні в Росії буде пекельний понеділок”: що означають санкції, які ЄС ввів проти Центробанку Росії

Євросоюз запровадив санкції проти Центрального банку Росії.

Про це сказав глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель, якого цитує сайт Європейської служби зовнішніх зв’язків.

Євросоюз заборонив операції, пов’язані з управлінням резервами та активами Центрального банку Росії.

При цьому влада ЄС може дозволяти транзакції з ЦБ РФ, якщо такі заходи є критично необхідними для фінансової стабільності Євросоюзу.

“Ми досягли домовленості про виведення зі SWIFT деяких російських банків і введення санкцій, які паралізують активи російського ЦБ.
Завдяки цьому буде заморожено близько половини фінансових резервів ЦБ Росії, які зберігаються в банках країн G7. Це буде заморожено, і це сильно вплине на фінансову систему Росії”, – сказав Жозеп Боррель.

Голова Української національної ради економічного розвитку Олексій Дорошенко, що сьогодні в Росії буде пекельний понеділок.

“Сьогодні в Росії буде пекельний понеділок. І він вже почався відміною валютних торгів на біржі. Від сьогодні кожен без винятку росіянин на собі відчує наслідки Великої війни в Україні. Курс рубля почне різко падати, будуть обмеження на більшість фінансових операцій, у тому числі кредитування, ціни, на все без винятку, сильно полізуть вверх. Багато підприємств, як державних, так і приватних, почнуть скорочення робочих місць і заробітної плати. Різко зросте заборгованість по заробітній платі, а можливість купити вже звичну техніку впаде. Скоротять державне замовлення, включаючи оборонний сектор, інвестиції в інфраструктуру. І це відбудеться за декілька місяців. Лише декілька країн світу отримували такі шалені обмеження: Іран, Афганістан, Венесуела. Кожна з них вийшла з орбіти сучасної цивілізації. Шансів утриматися не має ніхто”, – написав на своїй ФБ-сторінці Олексій Дорошенко.

Раніше повідомлялося, що російський рубль вже обвалився на 40% – і це ще не межа.

Станом на 5:55 за Києвом за долар дають понад 114 рублів (падіння на понад 35%), за євро – понад 125 рублів (падіння на понад 34%).


0