Путін приймає ванни з екстракту рогів оленів, його супроводжує величезна бригада лікарів: ЗМІ розповіли про здоров’я тирана

Російське видання “Проект” випустило розслідування про стан здоров’я Володимира Путіна.

Журналісти зазначають, що російський тиран дуже турбується про своє здоров’я, його завжди супроводжує величезна бригада лікарів, а з віком Путін став виявляти інтерес і до нетрадиційної медицини.

На початку свого правління Путін “експлуатував образ активного чоловіка у розквіті сил”. Тоді, за словами чиновника, який працював з ним, президент РФ рідко обстежувався і мало звертав уваги на стан свого організму, наприклад, на підвищену температуру. Тоді ж у Кремлі, вибудовуючи образ Путіна як “альфа-самця”, вирішили не розповідати публіці взагалі нічого поганого про його здоров’я.

Видання пише, що в ті роки для Путіна, котрий захоплювався кінним спортом, стали частими падіння з коней. Один із знайомих диктатора розповів, що після одного з падінь Путін якийсь час “навіть не міг стати на ноги”, а потім його довго лікували.

2012 року Путін вперше з’явився на публіці з кульгавістю — у День народної єдності, коли він покладав квіти до пам’ятника Мініну та Пожарському.

У телетрансляції Путіна особливо не показували, пресслужба Кремля не виклала відеозапис заходу на офіційному сайті, обмежившись фотографіями, та категорично заборонила інформаційним агентствам згадувати кульгавість у своїх повідомленнях. Кадри з Путіним, що кульгає, розійшлися в інтернеті завдяки сайту РПЦ.

До кінця 2012-го кульгавість посилилася — через це тривалість усіх заходів за участю президента обмежили однією годиною.

Тоді ж, як пише Проект, Кремль уперше почав використовувати “консерви” — заздалегідь заготовлені записи зустрічей Путіна з підлеглими, що дозволяло президенту непомітно зникати з поля зору.

Згодом таких зникнень ставало дедалі більше. Як і проблем із здоров’ям. “Консерви” використовувалися як мінімум у березні 2015-го, у серпні 2017-го, у лютому 2018-го та у вересні 2021-го, зазначає видання.

З віком турбота про здоров’я та довголіття настільки поглинули Путіна, що він навіть виявляє інтерес до нетрадиційної медицини.

Зокрема, Путін почав приймати ванни із застосуванням екстракту з виварених оленячих рогів, які йому порадив міністр оборони Сергій Шойгу. Через інтерес Путіна такі ванни та аналогічні нетрадиційні способи продовження молодості стали популярними і серед інших вищих чиновників, пише видання.

Проект зазначає, що інтерес Путіна до ненаукової медицини здається дивним з огляду на те, що серед його близьких родичів багато лікарів, зокрема й дочка Марія.

З роками Путін почав частіше відвідувати Центральну клінічну лікарню в московському районі Кунцево. За словами одного із джерел Проекту, там його спостерігає “відділення персональних лікарів”.

Ці ж медики супроводжують Путіна у поїздках та літають у його резиденції.

Проект зазначає, що найчастіше з Путіним бували отоларингологи Олексій Щеглов та Ігор Єсаков, а також хірург Євген Селіванов, який донедавна спеціалізувався на онкології та займався проблемами щитовидної залози. Отоларинголог же, пише Проект, “це той лікар, який серед іншого може першим виявити проблеми зі щитовидною залозою, зокрема онкологічні”. Путін публічно демонстрував інтерес до проблеми раку щитовидної залози.

Як стверджує джерело Проекту, близьке до керівництва однієї з великих лікарень, у медичних колах справді говорять про проблеми президента зі здоров’ям. За його словами, цих розмов стало більше восени 2021 року, коли Путін після тривалого перебування в ізоляції через коронавірус почав знову проводити публічні заходи.

Під час зустрічі з паралімпійцями 13 вересня несподівано повідомив, що повинен піти на ізоляцію, оскільки навколо дуже багато хто хворіє на коронавірус. Як пише Проект, ця новина виявилася сюрпризом навіть для оточення президента.

Після цього Путін весь вересень не з’являвся на публіці. Проте невідомо, чи проводили тоді з ним якісь медичні маніпуляції.

Як зазначає видання, після цього президент став спілкуватися з людьми, перебуваючи від них на дуже великій відстані, як правило, по різні боки величезних столів.


1 382