Скасування віз і виплати: яку допомогу українським біженцям надає Ірландія та як її отримати

Ірландія надає підтримку та соціальні послуги, які допомагають адаптуватися біженцям у країні.

Станом на 31 квітня Ірландія прийняла 15 тис. біженців із України. 25 лютого уряд країни скасував візи для українців. Без візи біженці з України можуть знаходитися в Ірландії 90 днів, протягом яких мають юридично врегулювати своє перебування.

Оскільки українці не можуть в’їхати до Ірландії безпосередньо, а лише транзитом через іншу європейську країну, є можливість того, що Ірландія попросить взяти відповідальність за надання захисту іншу європейську країну. Прикладами цього можуть бути випадки, коли інша країна видала вам візу чи дозвіл на роботу або якщо ви незаконно перетнули кордон іншої країни ЄС, перш ніж подати заяву на тимчасовий захист в Ірландії.

Як отримати тимчасовий захист в Ірландії?

Ірландія, як та інші країни ЄС, діє згідно з Директивою про надання українцям статусу тимчасового захисту до 1 року (з можливим продовженням), що забезпечує негайне право доступу до ринку праці, житла, соціального забезпечення, охорони здоров’я, освіти, навчання та інших видів підтримки.

Після прибуття в Ірландію вам потрібно зареєструватися під тимчасовим захистом та подати заяву на отримання номера PPS та соціальної допомоги в аеропорту Дубліна у спеціальному центрі. Якщо ви прибули до Ірландії раніше, зверніться до українських центрів підтримки для отримання інформації щодо реєстрації статусу тимчасового захисту.

Будь-хто, хто потребує житла, повинен повідомити про це імміграційну владу після прибуття в аеропорт Дубліна. Вони зв’яжуться із урядовим відомством, відповідальним за розміщення українців. Якщо ви не скористалися державним житлом після прибуття, але вам необхідно зробити це пізніше, напишіть на пошту [email protected].

Як отримати PPSN

Для того, щоб користуватися державними послугами, вам потрібен номер від Служби державного забезпечення (PPS). Цей ідентифікаційний номер обов’язково має бути в усіх прибулих, зокрема й дітей.

Щоб отримати номер, вам слід звернутися до місцевого офісу PPS. Щоб отримати його потрібен паспорт або інший документ, що засвідчує вашу особу.


335