В Красноградському районі планують відновити офлайн-навчання в трьох закладах профтехосвіти

Про це говорили під час засідання Регіонального офісу міжнародного співробітництва під головуванням начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова. До заходу долучилися понад 140 учасників – народні депутати, Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий, представники міжнародних організацій, посли, волонтери та керівництво громад області.

Нині в Красноградському районі вдалося відновити офлайн-навчання в 12 закладах освіти – 10 школах та 2 дитсадках. За парти повернулися майже 4 000 учнів, а в дошкільних закладах заняття проводять для понад 160 дітей. Робота з облаштування та відновлення укриттів в районі продовжується. Незабаром планується відновити офлайн-навчання у 3 закладах профтехосвіти району, що охопить 230 учнів. У змішаний режим організації освітнього процесу планується вихід 1 закладу фахової передвищої освіти. 

«Ми на третьому році війни прийняли рішення щодо організації змішаної форми навчання в Красноградському районі, який є максимально віддаленим від фронту, від лінії кордону. Дякую профільним міністерствам за сприяння та підтримку у цій роботі. Ми не зупиняємось на досягнутому – продовжуємо посилювати матеріально-технчну базу закладів освіти, відновлювати укриття та будувати нові», – зазначив Олег Синєгубов. 

Внаслідок дій російських окупантів на Харківщині пошкоджено 307 шкіл, повністю зруйновано – 48. З огляду на безпекову ситуацію в регіоні, офлайн-навчання або заняття у змішаному форматі можливо проводити лише в укриттях. Наразі в області тривають роботи з будівництва 6 захисних споруд, які стануть опорними для низки навчальних закладів та зможуть охопити понад 5500 учнів. 

«Якщо ми говоримо про основний пріоритет – безпека дітей – то це комплекс робіт. Перш за все, це про укриття, що є найбільш актуальним питанням для Харківського регіону, який отримує найбільші субвенції сьогодні на досягнення цієї мети. Зараз 5 мільярдів додаткового фінансування спрямовано Урядом. Харків отримає 2 мільярда 170 мільйонів на будівництво укриттів», – зазначив Оксен Лісовий. 

Крім того, в Харківській області триває реалізація Реформи шкільного харчування, ініційована Першою Леді Оленою Зеленською. У місті Лозова наступному році планується відкриття фабрики-кухні, що дозволить забезпечити гарячим харчуванням дітей 86 закладів освіти Лозівської та Близнюківської громад. На першому етапі діяльності фабрики буде охоплено 43 школи – понад 12000 учнів. 

«МОН і ВПП ООН підписали договір про партнерство, який обумовлює реалізацію Програми шкільного харчування у 2024/2025 навчальному році. У межах підтримки Програми ВПП перерахує 30% вартості харчування для понад 2 350 учнів 1–4 класів Харківської області. Також ВПП профінансує 50% вартості шкільного харчування для 1598 дітей, які навчаються у підземних школах Харкова», – повідомила заступниця начальника Харківської ОВА Віта Ковальська. 

Водночас, міжнародні партнери всебічно сприяють та беруть активну участь в організації безпечного освітнього середовища, реалізують програми із надолуження освітніх втрат, фінансують облаштування укриттів тощо. 

«Повернення до офлайн-освіти є важливим етапом, незважаючи на усі складнощі, пов’язані із безпекою протягом цього процесу. Звісно, ми будемо надавати усіляку підтримку в цьому процесі. ЮНІСЕФ дуже пишається тим, що ми є частиною цього відновлення на шляху до повернення нормального процесу навчання», – зазначив голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Мунір Мамедзаде.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *