Українські Захисники і Захисниці отримують медичну допомогу в межах Харківської обласної програми підтримки

Про це говорили під час ветеранського форуму «Харківщина. Ветерани. Єдність».

В межах програми медичних гарантій передбачена реабілітаційна допомога, зубопротезування, ментальне здоров’я та доступні ліки. Законтрактовані з НСЗУ за програмою медичних гарантій по пакету медичних послуг «Зубопротезування окремих категорій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України». В групі «протезування» сума на одного пацієнта на рік не може перевищувати 14 984 гривень, а в групі «лікування» – майже 26 тисяч гривень за аналогічний період. 

«Захисники та Захисниці на Харківщині мають отримувати усі необхідні медичні послуги – лікування, протезування, психологічну допомогу тощо. Системно працюємо над вдосконаленням регіональних програм підтримки та розширюємо їх функціонал. Нині ця робота є пріоритетною», – зазначив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов. 

Крім того, в Харківській області 13 закладів охорони здоров’я законтрактовані з НСЗУ за програмою медичних гарантій та мають пакет «Реабілітаційна допомога дорослим і дітям у стаціонарних умовах», ще 24 заклади мають пакет «Реабілітаційна допомога дорослим і дітям в амбулаторних умовах». 

«Варто зазначити, що Національна служба здоров’я України в межах програми медичних гарантій здійснює реімбурсацію лікарських засобів для лікування в амбулаторних умовах: серцево-судинних та цереброваскулярних захворювань, у тому числі з первинною та вторинною профілактикою інфарктів та інсультів, цукрового діабету, нецукрового діабету, хронічних хвороб нижніх дихальних шляхів, розладів психіки та поведінки, епілепсії, хвороби Паркінсона», – зазначила директорка Департаменту охорони здоров’я Харківської ОВА Тетяна Деменко. 

На Харківщині продовжує роботу ХОР «Обласний центр протезування». Впродовж року понад 100 українських захисників, які втратили кінцівки під час виконання бойових завдань за призначенням, пройшли реабілітацію з відновлення функцій опорно-рухового апарату. 

«Завдяки обласним та державним програмам, працюємо над створенням максимально ефективних курсів з реабілітації наших захисників. Адже пацієнти з ампутаціями потребують конкретної, спеціалізованої та комплексної програми, а також індивідуального підходу з огляду на характер отриманих травм», – зазначила директорка КНП ХОР «Обласний центр протезування» Антоніна Салаєєва. 

Крім того, українські захисники отримують комплексну безкоштовну психологічну допомогу на базі Харківського обласного госпіталю ветеранів війни. Пацієнти отримують послуги з психоедукації, психокорекції, психодіагностики депресій, корекції поведінки, психологічної реабілітації, тренінги тощо. 

«Зазвичай на лікування пацієнти потрапляють в важкому стані і потребують термінової допомоги. Окрім поранень, стан людини ускладнюється важким емоційним фоном. В госпіталі працює фахова команда психологів, які надають усю необхідну допомогу нашим воїнам», – зазначив головний лікар медзакладу Юрій Федченко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *