Прийом попередніх заявок від громад на під’єднання до оптичного інтернету триватиме до кінця тижня

Мінцифри очікує, що перші під’єднання сільських соціальних об’єктів розпочнуться в серпні.

28 квітня Кабмін ухвалив постанову про проєкт «Інтернет-субвенція». На його реалізацію в державному бюджеті – 2021 передбачено 500 млн гривень.

Мінцифри створило сайт, присвячений інтернет-субвенції і дашборд, на якому можна в реальному часі стежити за перебігом проєкту. 

«Процес відбуватиметься максимально прозоро та антикорупційно – кожна заявка буде перевірятись», – говорять у міністерстві.

Загалом за час підготовчого етапу Мінцифри опрацювало вже 600 заявок з майже 750. За півтора місяця голови громад виявили бажання підключити до оптичного інтернету майже 10,5 тис. об’єктів соціальної інфраструктури у понад 4,5 тис. сіл.

«Приймання попередніх заявок від голів громад триватиме до кінця тижня. А на початку травня Мінцифри оголосить про старт подання офіційних заявок. Громадам, що надсилали попередні заявки, варто буде продублювати їх, врахувавши пропозиції Мінцифри», – попереджають у міністерстві.

«Звертаємо увагу голів громад, які тільки долучаються до проєкту, що держава у 2021 році профінансує підключення сільських соцоб’єктів до швидкісного інтернету лише в тих населених пунктах, де немає оптичних мереж. Для уникнення проблем із заявками та збільшення шансів на отримання субвенції просимо детально досліджувати інформацію про покриття волоконно-оптичними мережами та налагоджувати комунікацію з декількома операторами в регіоні», – порадив керівник експертної групи з розвитку фіксованого інтернету Мінцифри Андрій Набок.

Відбір заявок, ураховуючи ціну і соціальний ефект, здійснюватиме комісія, яку утворять при Мінцифри. Потім відбудеться розподіл коштів – і громади зможуть оголосити публічні закупівлі. Мінцифри очікує, що перші підключення сільських соцоб’єктів розпочнуться в серпні. 

Джерело: Харківська обласна державна адміністрація