Для вчителів Харківщини закуплять ноутбуки на понад 58 млн грн

Кошти на закупівлю техніки, необхідної для організації дистанційного навчання, передбачено державною субвенцією.

Про це під час брифінгу 11 травня розповіла директорка Департаменту науки і освіти Харківської ОДА Анжеліка Крутова.

«Кабінет Міністрів України спрямував додаткові кошти субвенції згідно з постановою від 21 квітня поточного року «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на заходи, спрямовані на боротьбу з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками під час навчального процесу у закладах загальної середньої освіти». У зв’язку з цим депутати Харківської обласної ради оперативно зібралися на бюджетну комісію і прийняли цю субвенцію до бюджету Харківської області», – повідомила Анжеліка Крутова.

Зокрема, на Харківщині понад 58 млн грн державної субвенції спрямують на придбання ноутбуків для педагогічних працівників, а 1,2 млн грн – на засоби індивідуального захисту та дезінфекції для пунктів ЗНО.

«Є два напрямки використання субвенції. Перший напрямок – для придбання ноутбуків для педагогічних працівників комунальних закладів загальної середньої освіти та їх філій. Це дозволить організувати дистанційне навчання в майбутньому на більш високому і якіснішому рівні. Другий напрямок – на придбання засобів захисту, необхідних для проведення основної та додаткової сесій ЗНО. Кабмін уже визначив суму, яку регіон має використати на придбання ноутбуків для вчителів, а яку частину субвенції можна використати на забезпечення протиепідемічних заходів», – уточнила Анжеліка Крутова.

Придбані ноутбуки будуть розподілятися на вчителів-предметників.

«Першочергово ноутбуки отримуватимуть заклади загальної середньої освіти з кількістю здобувачів не менш ніж 250 осіб та опорні заклади, в яких кількість здобувачів без урахування філій не менш як 200 осіб. У другу чергу будуть забезпечувати заклади з кількістю здобувачів не менш як 100 осіб і вже у третю чергу – менш ніж 100 осіб. Забезпечення всіх закладів загальної середньої освіти ноутбуками здійснюється з обов’язковим досягненням співвідношення: один персональний комп’ютер на одного педагогічного працівника за основним місцем роботи. Такі заходи сприятимуть покращенню якості освіти, забезпеченню матеріально-технічної складової у наступному навчальному році», – пояснила директорка Департаменту науки і освіти.

Також вона зазначила, що наразі триває робота щодо покращення якості інтернету в районах області, адже якість з’єднання у сільській місцевості не завжди дозволяє проводити дистанційне навчання з використанням усіх наявних можливостей.

«Організація дистанційного навчання на належному рівні – один з пріоритетів для голови обласної державної адміністрації Айни Тимчук. Ми сподіваємося, що наступного року нам не доведеться навчатися дистанційно, проте ми повинні бути готовими до цього», – зазначила Анжеліка Крутова.

Джерело: Харківська обласна державна адміністрація