Звернення голови Харківської ОДА Айни Тимчук до Дня пам’яті жертв політичних репресій

Шановні жителі Харківщини, сьогодні, у третю неділю травня, ми традиційно вшановуємо пам’ять жертв політичних репресій.

Ми згадуємо десятки тисяч наших співвітчизників, яких наприкінці 30-х років минулого століття було розстріляно, закатовано у в’язницях та таборах, приречено на примусове психіатричне лікування.

Науковці, письменники, військові та прості селяни – сталінських репресій зазнали усі верстви населення нашої країни.

На мапі Харківщини назавжди залишились болючі позначки тих часів. Це і будинок «Слово», мешканці якого відомі нам як письменники «розстріляного відродження». Це і місце масових розстрілів НКВС на території Лісопарку, де було вбито та поховано майже 4000 поляків та

понад 3000 українців та людей інших національностей.

Комуністичний терор мав на меті знищити українську ідентичність. Проте цього не сталося. Навпаки, ці трагічні сторінки історії лише зміцнили нашу свідомість та прагнення свободи.

Ми пам’ятаємо, що наша незалежність оплачена дорогою ціною.

Вічна пам’ять усім жертвам репресій.

Сьогодні наша країна знову вимушена боротися з агресією та шовінізмом, які породжує тоталітарний режим. На жаль, сотні наших співгромадян потерпають від репресій на окупованих територіях.

Це абсолютно неприпустимо. Сучасна українська держава засуджує будь-які прояви агресії та нетерпимості. І ми маємо зробити все, щоб демократичні цінності панували на всій території нашої держави.

Джерело: Харківська обласна державна адміністрація