У Харкові увічнили пам’ять легендарного велогонщика

3 червня на фасаді «Велоцентру» урочисто відкрили меморіальну дошку олімпійському чемпіону, шестиразовому чемпіону світу, Заслуженому майстру спорту з велоспорту Ігорю Целовальнікову.

Створення дошки ініціювали відділення Національного олімпійського комітету в Харківській області на чолі з його головою Віктором Христоєвим за підтримки Харківської облдержадміністрації, міської ради та Федерації велосипедистів Харківської області. Автором став Заслужений скульптор України Олександр Рідний.

Відкриття меморіальної дошки легендарному спортсмену проходило в Всесвітній день велосипеду, який відзначається згідно з резолюцією Генеральної Асамблеї ООН з 2018 року.

На відкритті були присутні дружина та син Ігоря Целовальникова, ветерани харківського спорту, а також представники НОК України, обласної і міської влади Харкова.

Від імені голови Харківської облдержадміністрації Айни Тимчук усіх присутніх з цією подією привітав начальник Управління у справах молоді та спорту Костянтин Ананченко.

«Ми сподіваємося, що наші молоді спортсмени візьмуть естафету від старших поколінь та зможуть показати високі спортивні результати. Насамперед дуже сподіваємося на успішний виступ харків’ян на Олімпіаді в Токіо, на яку вже «відібралися» та продовжують здобувати ліцензії наші спортсмени», – зазначив Костянтин Ананченко та подякував усім, хто брав участь у створенні меморіальної дошки Ігорю Целовальнікову.

Син Ігоря Васильовича Олександр подякував керівництву області та міста, а також Національному олімпійському комітету за те, що пам’ятають тих, хто прославляв Харківщину в минулому.

Довідка. Ігор Целовальніков (02.01.1944 – 01.03.1986) – Заслужений майстер спорту СРСР з велоспорту на треку. Виступав за «Буревісник» (Харків, 1964-1968), ВС (Харків, 1969-1976). Завершив спортивну кар’єру в 1976 році. Олімпійський чемпіон Ігор – 1972 у Мюнхені в перегонах на тандемах разом з одеситом Володимиром Семенцом, чемпіон світу в гіті на 1000 метрів з місця (1968 р.), п’ятиразовий чемпіон світу в перегонах на тандемах (1967, 1971-1974 роки), учасник Олімпійських ігор 1968 року, багаторазовий чемпіон СРСР.

Джерело: Харківська обласна державна адміністрація