На Харківщині розглядають можливість подальшої дії програми реабілітації ветеранів СЕТА

Круглий стіл, присвячений цій темі, відбувся в Харкові 7 вересня. Захід об’єднав представників структурних підрозділів Харківської ОДА, науковців, фахівців з реабілітації ветеранів, учасників АТО/ООС.

За словами директора Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрія Шпараги, допомога, яка надається ветеранам та членам їхніх сімей у рамках програми СЕТА, дієва і є успішним інструментом вирішення саме психологічних проблем цієї категорії громадян.

Він нагадав, що на Харківщині наразі налічується більше 18 тисяч учасників бойових дій на сході нашої держави. Майже 300 людей загинуло в боротьбі з російськими окупаційними військами. В області налічується близько 400 членів сімей загиблих – це дружини, батьки та діти.

«Ветерани та члени їхніх сімей користуються пільгами, гарантованими державою, в тому числі проходять оздоровчі та реабілітаційні програми в місцевих закладах соціальних служб, санаторіях та обласному госпіталі ветеранів війни. Проте допомоги багато не буває, тим паче, якщо йдеться про психологічну реабілітацію»,  -зазначив Юрій Шпарага.

У свою чергу директорка програми СЕТА в Україні Тара Рассел зауважила, що даний проєкт працює в країні з 2015 року й має закінчитися у березні 2022 року. Проте наразі триває обговорення щодо продовження вже напрацьованих варіантів співпраці із громадськістю щодо надання психологічної допомоги ветеранам війни та їхнім родинам.

Тара Рассел презентувала результати дослідження ефективності програми СЕТА в Україні у 2015-2019 роках. Зокрема, завдяки допомозі психологів у учасників бойових дій на 50% знижуються симптоми депресії та посттравматичного стресу.

За словами провайдера СЕТА в Харківській області, учасника бойових дій, голови ГО «Спілка ветеранів АТО» Новобаварського району Олександра Стеценка, механізми, які дає проєкт щодо психологічної реабілітації, дійсно дієві. Зокрема, він звернув увагу на кредо СЕТА, яке звучить як «Допомога побратимам від побратимів». 

«Ми проводимо групові заняття, семінари в Зумі як фахівці, які пройшли навчання. Ми пояснюємо людям, що таке стрес, чим він небезпечний, які можуть бути наслідки, та даємо інструменти, як себе можна тестувати на рівень стресу. Залежно від результатів людина розуміє, чи потрібно їй звернутися до психологів», – говорить Олександр Стеценко.

За його даними, на Харківщині працює лише два провайдери СЕТА із числа ветеранів. За весь час дії програми допомогу було надано 200 учасникам АТО/ООС та членам їхніх родин, хоча реабілітаційної підтримки потребує набагато більша кількість осіб. Тож, на думку Олександра Стеценка, співпрацю за програмою СЕТА потрібно розширювати та продовжувати.

Довідка.

СЕТА – це програма психологічної підтримки людей, які зазнали наслідків військового конфлікту в Україні та переживають сильний стрес. Програма розроблена групою з прикладних досліджень психічного здоров’я університету Джонса Гопкінса (США) і була успішно реалізована в різних країнах. 

Джерело: Харківська обласна державна адміністрація