У музеї Сковороди відреставрують історичні будівлі

Харківщина отримала 7,9 млн грн держсубвенції на роботи з реконструкції двох пам’яток архітектури – будинку управляючого та комори національного літературно-меморіального музею Г. С. Сковороди.

Відповідні зміни до обласного бюджету внесли депутати Харківської облради на пленарному засіданні 25 листопада. 

Відновлення історичних будівель відбудеться в межах програми Президента України «Велика реставрація». Роботи фінансуватимуться коштом субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію проєктів ремонтно-реставраційних та консерваційних робіт пам’яток культурної спадщини, що перебувають у комунальній власності. 

Так, на початок реконструкції комори спрямували 5,2 млн грн. Як повідомили в Департаменті капітального будівництва Харківської ОДА, на ці кошти проведуть демонтажні роботи, влаштування нової покрівлі з ремонтом крокв і мауерлатів, піскоструминну обробку поверхонь та обробку антисептиком й антипіреном, реконструкцію та заміну дерев’яних вінців, реконструкцію та влаштування цегляної кладки фундаменту і цоколя. Ці роботи планують завершити до кінця року. Загалом реставрація комори музею коштуватиме 25 млн грн. Після відновлення в будівлі розташують конференційну і виставкові зали. 

«Проєкт складається з двох пускових комплексів. У межах першого встановлять дизель-генератор і блочно-модульну котельню, виконають роботи із зовнішнього газопостачання та роботи по влаштуванню зовнішніх теплових мереж. Другий пусковий комплекс – це влаштування внутрішніх систем опалення та вентиляції будівлі комори, внутрішні оздоблювальні роботи, реставраційно-відновлювальні роботи по цоколю та фасаду, влаштування покрівлі», – розповіли в Департаменті. 

Крім цього, на території музею Г. С. Сковороди відреставрують будинок управляючого – також пам’ятку архітектури місцевого значення. На початок його відновлення обласна рада виділила 2,7 млн грн із державної субвенції. Так, цього року тут проведуть демонтажні роботи стін, перегородок, східців, ганків, підлог та горища; частковий монтаж фундаментних блоків підвалу; влаштування приямків; частковий монтаж плит перекриття; часткове влаштування зовнішніх стін із цегли і покрівлі; влаштування сходів і зовнішніх мереж електропостачання та водопостачання. Повна реконструкція будинку управляючого коштуватиме 23 млн грн. Зокрема, проєкт передбачає зовнішні і внутрішні оздоблювальні роботи; заміну вікон, дверей і покрівлі; виконання нових входів і пандусів; заміну системи опалення. Після завершення робіт тут розташують адмінприміщення і зал для тимчасових експозицій музею.

Джерело: Харківська обласна державна адміністрація