Віктор Ляшко відвідав у Харкові підприємство, яке вироблятиме вакцину проти COVID-19

За словами Міністра охорони здоров’я, перша доза вакцини має бути розлита на виробництві у Харкові вже в 2022 році.

Про це Віктор Ляшко повідомив на брифінгу за підсумками свого візиту на Харківщину 26 листопада. Міністр зазначив, що зараз цех готується для виробництва інактивованих вакцин. Перш за все він орієнтується на виробництво вакцини проти ковіду, але потенційно на цих лініях МОЗ готовий розвивати також вакцину проти грипу і, можливо, проти поліомієліту. 

«Додатково це фармацевтичне виробництво працює з нашими науковими інститутами для того, щоб вирощувати власний штам, який потім буде інактивуватися за новітніми технологіями, які розробляються нашими вченими, і запускати одне із вітчизняних виробництв вакцин. Ми маємо надію, що вже в 2022 році зійде перша вакцина, яка буде розлита тут у дозу-шприц. Тобто буде повністю запакований шприц, який відкривається і робиться укол, що не потребує додаткового розведення, не потребує ніякого окремого флакону і шприца для проведення щеплень», – розповів Віктор Ляшко. 

Також під час робочої поїздки до Харківської області Міністр охорони здоров’я відвідав медичну академію післядипломної освіти та медичний університет. 

«Було окреме спілкування зі студентами університету про нову модель інтернатури, яка буде робити розподіл за рейтинговим принципом на спеціальності, що найбільш важливі для держави в конкретний період часу», – повідомив Віктор Ляшко. 

Крім того, на Харківщині міністр відвідав обласну клінічну лікарню, один із центрів масової вакцинації та Роганський центр первинної медико-санітарної допомоги. Останній, за словами Віктора Ляшка, потрапив до «групи ризику щодо підняття заробітних плат з 2022 року». 

«Наше завдання у 2022 році – з 1 січня забезпечити мінімальну заробітну плату для лікаря 20 000 грн, для середнього медичного працівника – 13 500 грн. Ми бачимо, що всі заклади з додатковим фінансуванням у бюджеті на 2022 рік – 34 млн грн – справляються з цією ситуацією. Є група ризику, яким потенційно, можливо, чогось не вистачає. Нам треба зрозуміти: що саме там не так, чому вони, на відміну від своїх колег, не можуть це забезпечити, щоб досить оперативно ці питання повирішувати», – зазначив Віктор Ляшко.

Так, у Роганському ЦПМСД міністр дав завдання колективу та голові громади переглянути модель і перерахувати ще раз усі тарифи та надходження. 

«Мова не йде про скорочення персоналу. Ми повинні дивитися, де в нас збої, чому в них при такій самій кількості сімейних лікарів і кількості підписаних декларацій зарплати нижчі, порівняно з іншими центрами медико-санітарної допомоги», – додав Віктор Ляшко.

Джерело: Харківська обласна державна адміністрація