2 основні принципи успішних і мотивованих спортсменів

 

Стаття заснована на матеріалах від американського спортсмена-силовика Джоша Інгленда.

Як тільки ви виробили звичку, її дуже важко закинути: це стає міні-традицією, яку ви реалізуєте кожен день без зусиль, як частину побуту. І звички мають величезну силу: вони формують закономірність, з якої народжується стиль життя.

Ось кілька принципів, які допоможуть досягти високих результатів в силовому спорті.

1. Ставте чіткі цілі

Люди, які досягли найбільш хороших результатів у спортзалі, ставлять собі конкретні цілі і завдання. Вони точно знають, чого хочуть досягти: пам’ятаючи про кінцеву мету, набагато легше залишатися мотивованим і проходити крок за кроком на шляху до неї.

Крім усвідомлення мети, вони також фокусуються на виконанні тільки одного завдання в певний період. Всім відомо: за двома зайцями поженешся – жодного не зловиш. Якщо ви зосередилися на одній мікроцілі, а не на п’яти відразу, з більшою ймовірністю ви виконаєте її на дуже високому рівні і в короткі терміни. А спроби охопити все і відразу приведуть тільки до м’язового виснаження і дратівливості, тому що нічого не виходить в належній мірі.

Втім, цілком резонно вибрати додаткову мету, яка природним чином пов’язана з основною (наприклад, наростити м’язову масу і позбутися від жирових відкладень).

2. Просувайтеся вперед повільно, але впевнено

Успішні спортсмени розбивають шлях до своєї глобальної мети на невеликі етапи, так звані кроки. І ці кроки повинні бути маленькими, легкими і постійними.

Пояснюючи на прикладі: вирішивши скинути зайву вагу, ви можете разом відмовитися від усіх висококалорійних продуктів, різко урізати раціон, розписати графік прийомів їжі мало не щохвилини, займатися 6 днів на тиждень по 2 години і скупити з магазину спортивного харчування жироспалюючі добавки. Так можна протягнути тиждень або два, але якщо ви «оступитеся» і пропустите тренування або з’їсте одну булочку, то, швидше за все, з’явиться почуття провини, мотивація впаде, і є великий варіант повного зриву.

Людині, як і всім живим істотам, властива поступовість. Різкі зміни тягнуть за собою стрес, що відображається на фізичному і психоемоційному рівні.

Тому, розглядаючи приклад зі спаленням жиру, набагато ефективнішим буде наступна схема (приблизна). Встановіть як перший мікрокрок в нормалізації раціону «зсув» всіх продуктів з високим глікемічним індексом (булочки, макарони, солодощі і т.д.) в першу половину дня (до 14.00). Якщо ж залежність від цукру проявляється якраз увечері, то для початку буде достатньо встановити контроль: наприклад, з’їдати не більше двох бутербродів. Потім, через пару днів, не більше одного. Потім відмовитися зовсім. Як тільки це стане для вас звичкою – не їсти борошняне ввечері – можна переходити до зменшення калорійності в цілому, знову-таки поступово.

Звичайно, такий процес займе час (кілька тижнів або місяців), зате ви не відчуєте зривів (гастрономічних і нервових), а звичка правильного харчування залишиться на довгі роки.

І такого принципу варто дотримуватися у всьому: додавати звички, навантаження, кількість вправ поступово, кожен раз даючи організму можливість адаптуватися і звикнути.

Джерело: https://proteininkiev.com.ua

 

_______________________

На правах реклами