Масляну у Лозовій святкували з козаками і кіньми +vd

 

На площі Леніна у Прощену неділю лозівський мер вибачався перед лозівчанами, а отець Андрій пояснював, навіщо.

Святкування Масляної у Лозовій 26 лютого проходило на площі Леніна. У Прощену неділю у лозівчан просив пробачення сам мер Сергій Степанов. Він вийшов на сцену разом з священником Свято-Архистратиго-Михайлівського жіночого монастиря отцем Андрієм, який пояснював лозівчанам значення цього свята.

За ними сцену зайняли студенти Лозівського училища культури і мистецтв, які супроводжували піснями та танцями усе свято.

У шатрах навколо площі продавали млинці, однак коли ми спитали, скільки вони коштують, нам відповіли, що їх роздають людям безкоштовно. Тих, кому вони дістались задарма, знымальна група не зустріла, але відпочиваючі кажуть, що млинці з сиром коштували 8 гривень за пару.

Проїжджу частину біля площі огородили: по ній гуляла пара коней. Кататись на них не дозволили. Занадто цінні. Належать тварини  компанії «Кредо», яку донещодавна очолював нинішній міський голова.

У центрі площі стояла будочка, замаскована під «Брехливе дерево». Усередині сиділа віщунья Солоха. Вона охоче гадала усім бажаючим. Коли до неї підійшов мер Сергій Степанов, Солоха (у житті – Надія Старолатко) попередила його про небезпеку наврочення і подарувала засіб проти нього – золоті шпильки. Проте, як виявилось, голова підходив не задля цього. Він поздоровив Надію Старолатко з 55-річчям, побажав щастя і здоров’я.

Одним з атрибутів свята був величезний дерев’яний стовп з подарунками. У цьому році на ньому висіли коробки. Принцип – коробку зняв, отримав за неї приз, а на ній написано, який. Призами були сало, півень, риба та коньяк. Усі бажаючи могли з’їхати з снігової горки чи відлупцювати один одного сіном у мішку.

Розважати лозівчан приїхали справжні козаки з острову Хортиця. Вони демонстрували володіння шашками, парними сиром’ятими 4-метровими батогами (арапниками) та списом. Уся зброя – реальна та важка. Наприклад, шашка важить у средньому 1,5–2 кілограми, спис – 3,5–4, а батоги по 2,5–3. Козаки привезли з собою луки та арбалети, з яких можно було безкоштовно постріляти.

Закінчилось народне гуляння Масляної ритуальним спаленням п’ятиметрового опудала Марени. Воно супроводжувалось піснями та хороводами навколо неї.

Ричард Малайшка

 

 

{flv}28_02_12_maslenica{/flv}