Лозівським аграріям порадили піднімати тваринництво, щоб підвищити врожаї +vd

Заступник губернатора Харківщини Віталій Алексейчук розкритикував аграріїв. У відповідь отримав теж критику.

 

Сьогодні, 30 березня, Лозівська райдержадміністрація провела засідання колегії. У цій нараді з сільгосппитань взяли участь представники влади, аграрії та заступник губернатора Харківщини Віталій Алексейчук.

Колегія почалася з доповіді заступника голови Лозівської райдержадміністрації Оксани Заскалкіної. Вона підбила підсумки у сільському господарстві району за 2011 рік та озвучила тенденції й завдання 2012-го. Зокрема, відзначила, що минулий рік був врожайним, аграрії показали добрі результати по більшості напрямків. А ось тваринництво залишається слабким, хоч і трохи зростає.

Заступник губернатора Віталій Олексейчук похвалив звіт — і розкритикував низку показників району. За його словами, врожаї лозівські аграрії отримують недостатні, а по окремих культурах — недопустимо низькі. Наприклад, по ячменю. Віталій Олексейчук зауважив, що підприємствам треба краще думати, що сіяти і якої якості. І ледь не головне – нарощувати тваринництво. Заради гною: це органічне добриво має забезпечити аграріям справжні врожаї.

Сільгоспвиробник і районний депутат Володимир Семенов зауважив гостю: тваринництва немає, бо керівникам за нинішніх умов розводити корів невигідно. Ті ж земельні питання високопосадовцями не вирішується роками. Виробник не впевнений, що залишиться на землі, на якій працює. Тому не зацікавлений вкладати великі гроші у розвиток.

Також депутат порадив простий спосіб збільшити поголів’я у районі: надалі виділяти землю лише тим аграріям, які займатимуться коровами та свинями.

Очільниця Яковлівської сільради Катерина Куштим говорила про ситуацію з коровами по приватних подвір’ях. За її інформацією, корів у людей меншає, бо люди за ціни у 1,9 грн. за літр не отримують від виробництва молока прибуток.

Віталій Олексейчук нагадав, що обласна влада підписала Меморандум з усіма учасниками молочного ринку. У документі йдеться, що вартість закупки молока у людей повинна бути не меншою за 2 гривні 40 копійок. Заступник губернатора пообіцяв: з недобросовісними посередниками розберуться, селяни відчують підвищення ціни вже до Великодня.

Валерія Гецко

 

{youtube}UYYLaoV_GJQ{/youtube}