Експерти розповіли, яке право втрачає той, хто не голосує +vd

На виборах 28 жовтня буде важливий кожний голос. Так говорять експерти — люди, що працювали в окружних виборчих комісіях у різні роки. Закон передбачає: голосування буде дійсним за будь-якої явки виборців на дільниці. Тож якщо ви не обиратимете нову владу, це зроблять інші.

Нехтуючи правом голосу, людина відмовляється від влади, говорить експерт Валентина Шрамко.

“Під час виборів  влада безпосередньо знаходиться у руках виборців. І він своїм правом, проголосувавши за когось з кандидатів, передає цю владу кандидату в депутати, який безпосередньо буде представляти наш округ у Верховній Раді”, – говорить Валентина Шрамко.

Людей, на яких можуть здійснювати тиск, експерти заспокоюють: у кабінці людина голосує сам на сам. Навіть якщо вам щось наказали, ви можете погодитись, але у кабінці висловити справжню позицію. Крім того, виборець має вихід і у тому випадку, коли жодна з запропонованих політсил йому не подобається. Обираючи між зовсім не симпатичною і тією, яка просто не подобається, ви можете врівноважити їх між собою, аби вони контролювали одна одну. У будь-якому разі, вирішувати — вам.

Той, хто не голосує, втрачає ще одне право, погоджуються експерти. Це моральне право критикувати владу, обрану іншими.

“Якщо виборець не прийшов на вибори, він тим самим висловив свою позицію. Тобто, він стоїть осторонь. І критикувати партія чи кандидата він не має права. Морального права”, – вважає секретар Лозівської міськради Тетяна Запорожець.

А пані Шрамко додає: ”Хай тоді критикує хіба що в себе на кухні. А не публічно виступає і каже, що “ось воно погано”.

28 жовтня у кожного повнолітнього українця буде можливість у буквальному сенсі керувати країною. Значення має кожен голос. З них і складатиметься весь багатомільйонний вибір.

Валерія Гецко

 

{youtube}L5fDFALLQjo{/youtube}