У Лозівському дитсадку №3 знайшли спосіб, як заощаджувати електроенергію

Заклад виграв конкурс міні-проектів. Тепер воду для харчоблоку підігрівають не бойлери, а сонячні панелі.
Дитсадок «Чебурашка» єдиний у Лозовій користується такою системою підігріву води. Її встановили після перемоги закладу у обласному конкурсі міні-проектів у 2017 році. Завідуюча розповіла, подавали кілька заявок на участь, перемогла саме ця, вона називалась «сонце у дитячих долоньках».

 «Враховуючи те, що нашому закладу вже 45 років. Звичайно, що перше завдання наше було і є – це заміна вікон і дверей на енергозберігаючі та капітальний ремонт харчоблоку. Проте, в попередніх міні-проектах ми не виграли. І тому, в 2017 ми вирішили в цій же номінації скласти міні-проект «сонце у дитячих долоньках», – Валентина Сіліна, завідуюча ДНЗ №3 «Чебурашка».

Вся система коштувала 200 тисяч гривень, розповіла Валентина Сіліна. 6 % від суми зібрали батьки, це 12 тисяч гривень, 89 тисяч виділила міська рада та 99 тисяч – з облбюджету.  Керівник закладу поділилася, вже відчули економію від нової системи.

 «Відчули економію. Десь за півроку економиться до 10 тисяч гривень. Щодня забезпечується водою 500 літрів гарячої води до 100 градусів. Інколи нам не вистачало, ми ще підігрівали воду іншими джерелами, а зараз вистачає. В повному обсязі на харчоблоці забезпечені гарячою водою», – Валентина Сіліна, завідуюча ДНЗ №3 «Чебурашка».

Води, що нагріває система, повністю вистачає на майже постійне миття посуду.

«Трьохразове харчування у нас. Ми миємо часто посуд. Цілий день миєм посуд. Нам гарячої води вистачає, ми дуже задоволені»,– Юлія Касьяненко, робітник ДНЗ №3 «Чебурашка».

Наразі працівники закладу мріють розширити вже існуючу систему підігріву води, підвести її до дитячих груп, щоб вихованці мили руки водою, яку нагріло сонце.  Разом з цим керівники закладу мріють замінити вікна у садку на пластикові та зробити його більш енергозаощадливим. Для цього планують і надалі подавати заявку на конкурс міні-проектів.