29 листопада своєрідні іменини російської літери “Ё” +vd

“Ё” виповнюється 226. Саме стільки пройшло років з часу появи “ё” у азбуці. Ця літера є 7 у російському та білоруському алфавітах.

Як розповіла вчителька російської мови Ліна Клуніченко, історія “ё” почалася у 1783 році. Тоді 29 листопада відбулося одне з перших засідань Академії Російської словесності за участю її директорки – княгині Катерини Дашкової. Обговорювався проект повного тлумачного Слов’яно-російського словника, відомого згодом “Словника Академії Російської”. Катерина Романівна запропонувала замінити позначення звуку “io” однією новою буквою – “ё”.

Доводи Дашкової здалися переконливими, і незабаром її пропозицію було затверджено. Однак довгий час нововведення не отримувало поширення. Відомою буква “ё” стала завдяки знаному російському історику, поету і письменнику, Миколі Карамзіну. Він першим використав “ё” у друкованому виданні. Так ця літера увійшла до складу російського алфавіту.

Незважаючи на це літера “ё” виходить з вживання. Її пишуть та друкують як “е”, ігноруючи крапочки. За словами Ліни Клуніченко, це може призвести до помилкового прочитання і зміни значення слова.

Однак люди вже ж люблять “ё”. Приклад тому мешканці Ульяновська, які встановили цій літері пам’ятник з коричневого мармуру. Крім того “ё” – єдина серед літер має свій День народження.

Ірина Лєушканова

 

{youtube}OO8mywHmhog{/youtube}