170 кущів коноплі, 3 притони, 1 лабораторія, – Микола Пономар розповів про наркоторгівлю

Лозівської поліції Микола Пономар розповів, як правоохоронці борються з наркоторговцями. 1 серпня у міськраді говорили  про злочинність у місті. Були посадовці, поліцейські, депутати і громадськість.

Цьогоріч поліцейські Лозової зареєстрували 37 фактів, пов’язаних з наркотиками. Заарештували двох осіб, які їх збували, ще п’ятеро злочинців утримують під домашнім арештом. У місті не лише збувають наркотики, але й виготовляють їх у чималих обсягах.

«В ході обшуку по збуту наркотиків виявлено і посів у цій хаті – 170 кустов. Кроме цього уже нарвана і приготовлена суха трава. Після експертизи буде також направлено до суду»,  – розповів Микола Пономар, начальник Лозівського відділу поліції:

Одні засівають коноплі, інші організовують цілу лабораторію, де виготовляють важкі наркотики.

«Кримінальне провадження за статтею 313, їх всього направлено в області  3 – це лабораторії. У нас виготовляли амфетамін – 50 грамів амфетаміну. Особа затримана, – 8 років позбавлення волі. Це на 5 мікрорайоні була точка.», –  говорить Микола Пономар.

Збувачі наркотиків стають хитрішими  –  торгують через інтернет. Залежні находять збувачів за написами, якими цьогоріч так рясно було розмальована Лозова. Поліціянти реєстрували усі факти. Виявили 3 напрямки. За одним –написи залишали звичайні шахраї з Полтави, які не робили закладок, а просто виманювали гроші у наркоманів, інший факт – київська мережа,  – лозівські поліцейські планують контрольні закупи, а третій вид  інтернет-закладок взагалі  сучасний – через електронні гроші.

«Перечисляють гроші через біткоіни. Всі чули, шо таке? Це електронні гроші. Гроші виводяться закордон. Зараз ми працюємо з кіберполіцією, для того, щоб встановити цих осіб. Тут результати будуть.», –  говорить Микола Пономар.

Микола Пономар запевнив роботу поліцейських гальмують недосконалі закони. Від моменту реєстрації факту до обшуку,  за усіма процедурами, проходить 2 місяці, там, де є сліди ДНК, взагалі півроку. Суди ж не дають дозволи на обшук поки люди, що поскаржилися на притони, не вкажуть особисті дані,  а вони це просто бояться робити. Треба вносити зміни у кримінальний кодекс.

«З 95 року оцей основний закон, який діє шо в Росії, шо на Западі – це закон про профілактику. Він лежить з 95 року у Верховній Раді. В том числі прописано, шо дільничний має право заходить до громадян – з 6 ранку до 22 години вечора.», –  Микола Пономар.

Прокуратура визнає, білі плями у законодавстві є, але просить поліцію боротьбу зі збутом наркотиків ставити у пріоритет, бо залежні люди, шукаючи гроші на наркотики,  вчиняють купу суміжних злочинів.

«Зменшилось (ред. У Лозовій)  число правопорушень щодо незаконного виробництва, виготовлення, перевезення чи пересилання наркотичних засобів або їх аналогів без мети збуту на 60% – з 10 до 4. По області зменшилось тільки на 2,3%. Це ж статистика, Микола Григорович.», – Юрій Шульга, прокурор Лозівської місцевої прокуратури Харківської області:

Микола Пономар пояснив прокуратура теж гальмує їхню роботу.

«У нас всі ці провадження, зі збутом пов’язані проходять тільки через НСД (ред. негласні слідчі дії). У місті Харкові патрульні затримують цих закладчиків. Це вже проблеми з прокуратурою, не з нами. Затримує закладчиків,  – по 70-80 епізодов ідут в суд. Без всяких НСД, без всього у нас, у поточному році, ви пропустили всього одне провадження».

Загалом кількість злочинів, за статистикою Лозівського відділу поліції, цьогоріч зменшилась на 20%, ніж торік. Виявляти порушників допомагають зокрема камери відео нагляду. Злочини, які потрапляють у поле зйомки, розкривають на 80%. У Лозовій наразі встановили 65 відеокамер.