Лозівчане надають перевагу матеріальному над духовним, бо змушені виживати +vd

Найбільше людей зараз хвилюють питання фінансів, а найменше — духовні. Це показало опитування, яке телеканал “Сігма” провів на своєму сайті. У ньому взяли участь більше 100 чоловік переважно працездатного віку. Найактивніше вони голосували за такі проблеми, як заробіток і працевлаштування, корупція, комунальні тарифи, а найменше — за стосунки у родині та рівень освіти.

Перед тим, як висловити своє ставлення до результатів, віце-мер Лозової із соціальних питань Василь Левченко характеризує кожен пункт. Говорить, працевлаштування і заробіток у Лозовій — проблема менша, ніж в інших містах, бо в нас збереглися 2 великі заводи. За корупцію ніхто з місцевих чиновників протягом останніх 2 років під слідство не потрапив, на ціни, тарифи, податки і пенсії місто впливати не може, це державна політика. Віце-мер голосував би інакше.

“На перше місце — медичне обслуговування, комунальні проблеми, ну, і заробітна плата та працевлаштування — я б виділив оці питання”, – зазначив він.

Пан Левченко визнає: хоч середня зарплатня по місту — одна з найвищих в області, однак вона не порівнянна з рівнем цін і комунальних тарифів. А якість медичного обслуговування, дійсно, занизька. На переконання профільного заступника мера, у медицині — 2 проблеми: тут критично не вистачає лікарських кадрів і фінансів.

“На 1 гривню, яка в бюджеті медицини, здається, 93 копійки […] складають заробітна плата та енергоносії. Оці 7 копійок залишаються на медикаменти, на бензин для машин, які здійснюють виклики. Тобто, фінансування — ви розумієте, яким чином”, – пояснює заступник міського голови.

У розвинутому суспільстві, на кшталт Швеції, говорить Василь Левченко, проблеми розподілилися б в іншому порядку.

Депутатку міськради Ольга Гриньку тривожать результати проведеного опитування.

“21% (голосів — ред.) — корупція. Це говорить про те, що люди не захищені, люди тривожні, люди з недовірою ставляться до керівних органів, до державних структур, до влади. Хотілося б, щоб цей відсоток був близьким до нуля”, – говорить Ольга Гриньку.

Не менш тривожним показником є те, що проблема медичного обслуговування опинилася на 4 місці, говорить пані Ольга. Це при тому, що більшість опитаних — молоді люди.

А ось те, що лозівчан найбільше турбує заробіток і найменше — рівень освіти, на думку депутатки, є надзвичайно показовим.

“Напевно, наше населення більше тут виправдовує себе і не зістикує: споживацьке ставлення до доходів іде, а віддачі — прийти на своє робоче місце з високим рівнем освіти — тут іде до себе поблажливість, схоже”, – аналізує вона перше і останнє місце у рейтингу проблем.

За словами Ольги Гриньку, голосування свідчить про споживацьке ставлення людей до життя в цілому. Вони хочуть брати, але не готові заради цього працювати над собою. На переконання народної обраниці, більшості людей не вистачає самокритичності. Пані Ольга говорить, починати потрібно із себе: сім’я і освіта мають бути на першому місці.

З цим погоджується психолог Ірина Хрисанфова, але зазначає: люди нехтують духовним заради матеріального, бо потрапили у важкі умови.

“Це говорить про те, що люди виживають зараз, а не живуть. Тому що той відсоток, найменший, відведений на освіту і стосунки у родині, насправді і є коренем великої, глобальної проблеми достатку і вміння подати себе у світ”, – зауважує Ірина Хрисанфова.

Заробіток починається з освіти, а удача — із впевненості у собі, яка народжується з родинного тепла. Люди, які спираються на підтримку сім’ї, не так бояться матеріальних проблем і легше їх вирішують, говорить психолог.

“Тому, насправді, треба прищеплювати культуру стосунків у родині і культуру освіти, — вважає Ірина Хрисанфова. — Освічена людина має більше можливостей заробити і не боїться жити”.

Валерія Гецко

 

{youtube}2j_gI3-XfWU{/youtube}