За симптомами його не відрізниш від ГРВІ: лікарі про коронавірус

Зараз лозівчани, як і всі українці, з острахом чекають на появу нової небезпечної хвороби – Коронавірусу, що активно шириться з Китаю.

В Україні випадків захворювання на цю інфекцію поки немає, заспокоюють у Міністерстві охорони здоров’я. Сімейний лікар Юлія Косик розповіла про небезпечну хворобу та спростувала деякі чутки.

Коронавірусна інфекція станом на 3 лютого вже забрала життя 362 людей, захворіли на неї понад 17 тисяч людей у 23 країнах світу.

Лікар розповіла, особливості цієї інфекції у тому, що люди з нею ще не стикалися, тому імунітету до неї фактично немає, як і спеціального лікування. Відрізнити новий коронавірус від гострої респіраторної вірусної інфекції симптоматично неможливо.

Небезпечна не сама хвороба, а ускладнення, через які й помирають люди. Частіше за все, це – важкі пневмонії, інформує Юлія Косик. Аби не захворіти, медики радять дотримуватися простих правил – ретельно і часто мити руки з милом, за можливості, уникати людних місць, контактів з хворими, їсти більше вітамінів. Інших профілактичних засобів проти коронавірусу немає.

Спростовують лікарі інформацію про те, що зі свого раціону потрібно виключити банани, рибу та м’ясо.

На початку лютого до Лозової повернуться кілька людей з Китаю, однак це не привід для паніки, запевнили медики. Цим людям потрібно буде стежити за своїм самопочуттям протягом 14 днів – саме такий інкубаційний період нового коронавіруса. Лозівський лікар-епідеміолог Павло Дмитренко розповів, спеціалісти щодня стежать за рівнем захворюваності – зараз причин для хвилювання немає. Не перевищує поріг кількість хворих на ГРВІ та грип.

У Лозовій випадків захворювання на грип цьогоріч не було, запевнили медики. І додали, від грипу можна зробити щеплення, однак краще займатися профілактикою у листопаді та грудні, коли люди менше хворіють. Якщо все ж вберегтися не вдалося, і людина розуміє, що захворіла, потрібно, не зволікаючи, звернутися до свого сімейного лікаря. Декларації з ними підписали ще не всі мешканці громади, тож ескулапи радять усім, хто ще не визначився, зробити це якомога швидше.