Лозівські підлітки стали цілеспрямованішими, але залишились вразливими +vd

Психолог та завуч школи №10 Оксана Кочерга відзначає, що сьогоднішні діти мають великий потенціал. Вони рано замислюються про вибір професії, більше готуються до дорослого життя і є більш цілеспрямованими.

Підлітки завжди намагаються усамітнюватися, аби подумати, визначитись з майбутнім, проаналізувати свої помилки. Однак це зовсім не означає, що їм потрібно менше батьківської уваги, пояснює Оксана Кочерга. Навпаки, говорить вона: дівчатам та хлопцям зараз як ніколи необхідна допомога, обійми та поцілунки.

Якщо підліткам не вистачає розуміння однолітків і водночас батьківської підтримки, вони можуть відгородитися від всіх і пливтимуть за течією. У час, коли дитина обирає своє майбутнє, такі настрої можуть зламати їй долю. На думку психолога, батьки мають обов’язково цікавитися життям доньки чи сина. Головне – робити це щиро.

За словами підлітків, ідеальні батьки — це ті, які радять, підказують, а не ламають. Приблизно так себе ведуть батьки найуспішніших дітей школи. Психолог Оксана Кочерга говорить, що, почувши про приїзд знімальної групи, вони навіть що до чого не розбирались. Тільки зрозуміли, що йдеться про їхніх дітей, – за мить вже були на місці.

Ці тата та мами стверджують, що завжди готові підтримати свою дитину і зробити все, щоб вона довіряла і не боялася прийти зі своєю проблемою у родину. Кажуть, ніколи не забувають хвалити, навіть за щоденні звичайні речі.

Діти, що, на думку психолога, не страждають від самотності, спробували описати, яким вони бачать успішного підлітка: він має бути щирим, добрим та відкритим, мати захоплення, активно брати участь у шкільному житті.

Коли ж стати успішним не вдається, можна спробувати змінити школу, клас, гурток. Психолог переконує, що страшного тут нічого немає. Дитині  дуже важливо бути реалізованою.

Головне, радить Оксана Кочерга, – не збивати підлітків зі шляху. І завжди пам’ятати, що донька чи син не є власністю батьків. Дитину треба підтримувати, але вчитися відпускати.

Анна Скрипник

 

{youtube}y9GhOrnvQsU{/youtube}