Лозівчани відзначили Масляну, готуючи млинці під спів циган +vd

Лозівчани спровадили зиму. 17 березня на площі біля Палацу культури відбулось народне гуляння Масляної. Новинкою цього року було самостійне приготування млинців. Кожний мав змогу проявити свої кулінарні таланти, сплативши 1 гривню за хвилину. Люди платили не за кількість млинців, а саме за час, який був витрачений на смаження.

Готування млинців є традиційним і для ромів. Для них Масляна — також велике свято. Харківський циганський ансамбль «Чорні перли» був запрошений виступати у Лозовій, тому його учасники відзначили Масляну разом з лозівчанами. Артисти поскаржилися, що їх не пригостили їжею та випивкою, але запевнили, що на їхнньому виступі це не відіб’ється.

«Циганам потрібно давати безкоштовно шашлик, щоб вони гарно заспівали, станцювали. Але ми запаслися, тому зробимо усе на 150 відсотків», – говорять учасники ансамблю «Чорні перли».

Зазвичай ансамбль виступає з ведмедем, але він ще замалий для подорожей, тому залишився вдома. Роми співали майже годину і, як говорять лозівчани, відсутність тварини не вплинула на загальне враження про виступ.

«Ну, це професійний колектив. І я думаю, що немає жодної людини, яка б залишилась байдужою, дивлячись на цей чудовий концерт», – ділиться враженнями лозівчанка Надія Петрівна.

Під пісні були й танці. Виступ «Чорних перлів» настільки сподобався лозівчанам, що деякі почали танцювати. А кому танці були не до душі, мали змогу розважитись на ігровому майданчику. Більшу кількість людей зібрав «Масляний стовп». Причому більше навіть, ніж минулоріч.

«Збільшилося (учасників — ред.) в порівнянні з минулим роком у 7 чи 8 разів. В тому році було 7 учасників, а зараз 45. Нам довелось обмежити (час — ред.), тому що цей вид затягнувся» – зрівнює Євгеній Шульженко, начальник відділу міськради з питань фізичної культури та спорту.

За словами учасників, стовп був занадто слизьким, тому вони обирали нестандартні методи для перемоги. Не зважаючи на холод, чоловіки роздягались, запевняючи, що так зручніше. Один з учасників настільки прагнув подарунку, що для зручності поліз на стоп в одному спідньому. Тим самим викликав сміх у лозівчан. Переможцю ж настільки роздягатись не довелось.

«Труднощі в довжині стовпа, ось і все. Ніяких більше труднощів. Навпаки, цікаво, багато адреналіну, неймовірна підтримка», –  розповідає Антон, переможець конкурсу.

Антон отримав у подарунок живого півня, але поки не знає, що з ним робити. Телеканал “Сігма” також не залишився без подарунків. Солоха дала нам чарівний горох та порадила, як відбитися від конкурентів.

Святкування Масляної супроводжувалось виставкою-ярмарком. Представлені були переважно ляльки-обереги та різноманітні прикраси з бісеру. Була й медова продукція.

«Дуже багато людей ходять, дивляться. Ну це теж дуже великий плюс, тому що усе пізнається, люди з цим знайомляться, і може навіть хтось сам почне цим займатись», – говорить Тетяна, продавець виробів з бісеру.

Після народного гуляння усі зібрались, аби виповнити ритуал прощання з зимою. Під пісню та загальні вигуки була спалена Марена – опудало, яке уособлює Масляну.

Анна Красноперова

 

{youtube}I3MpeycYjwY{/youtube}