У Лозовій двох колишніх патрульних покарають за перевищення повноважень +vd

Співробітників патрульно-постової служби судили за те, що вони незаконно затримали двох молодих лозівчан і побили їх, повідомив  старший прокурор Лозівської міжрайонної прокуратури  Юрій  Шульга. Він підтримував обвинувачення у суді.

У 2010 році патрульні зупинили на вулиці 4 молодих хлопців і стали вимагати документи. Хлопці почали відстоювати свої права, двох з них ППСники забрали до підвідділу міліції на 1 мікрорайоні. Усе це було безпідставно, зазначає Юрій Шульга.

У підвідділі патрульні вимагали документи на мобільні телефони, що були у затриманих із собою, потім наділи на хлопців наручники, застосували сльозогінний газ, побили. Одного з потерпілих патрульний так вдарив ногою у пах, що допомогти хлопцю зміг тільки хірург. Оперували його вже потім. А того ж дня до лікарні затриманих повезли не лікувати, говорить старший прокурор, – а для того, щоб зафіксувати, що хлопці начебто були п’яними.

Патрульні забезпечували собі алібі і через колег: склали протокол на одного із затриманих про те, що він начебто був нетверезим і ображав гідність перехожих. За словами Юрія Шульги, у суді встановили, що ця інформація не відповідає дійсності і протокол був завідомо неправдивий.

Судовий розгляд тривав 3 роки. Вирок пролунав тільки у лютому 2013-го. Одного з колишніх патрульних засудили до 5 років тюрми, другого — до 4-х. Щоправда, цей другий може і не сісти. Суд передбачив, що якщо протягом 3 років він нічого не скоїть, то покарання йому погасять.

Чинності вирок поки не набув, бо засуджений до 5 років подав апеляцію — він вважає своє покарання занадто суворим, повідомили у прокуратурі. Також до апеляційного суду звернулися представник потерпілого і обвинувачення. Вони домагаються більш серйозного терміну для  колишніх правоохоронців.

Валерія Гецко

 

{youtube}OisbXAAVj7I{/youtube}