Лозівський антимайдан почав збирати підписи для проведення референдуму +vd

Рішення про початок збору підписів антимайданівці прийняли у неділю, 9 березня, практично одностайним голосуванням близько сотні людей.

 

Сотня від імені усіх

Цього разу лозівські антимайданівці скликали офіційний мітинг. Спочатку на площі збирається близько ста лозівчан, але ініціативна група виступає від імені усіх мешканців Лозової.

“Ми робили заявку до адміністрації нашого міста на прохання усіх мешканців міста Лозова про те, щоб провести мітинг про те, що хоче сказати весь народ, жителі нашого міста, жителі Лозівського району”, — говорить Світлана Тельнова, член ініціативної групи.

Промовці зі сцени говорять про важливість свободи слова і демократії в Україні, засуджують перші кроки оновленої влади, рекомендують почитати договір про асоціацію з Євросоюзом і озвучують свої викладки з нього.

Лозівчани, що прийшли на мітинг, і собі критикують європейські перспективи — відсутність пільг, зависокий пенсійний вік.

Під потрійним контролем

Але бабусь турбує не лише далека, а й близька загроза — вони поскаржилися на групу молодиків спортивного вигляду, що стояла неподалік, і пропросили пресу розпитати, хто це такі. Молодики відповіли нецензурною лайкою, і бабусі вирішили, що вони — “бандерівці”. Кажуть, місцеві не тікали б від журналістів.

Вже пізніше правоохоронці пояснили, що ці хлопці — теж антимайданівці, місцеві спортсмени. У будь-якому разі за порядком на площі стежила міліція та самооборона з Лозівської козачої сотні.

200 підписів на місці

Наприкінці мітингу ініціативна група зачитує проект резолюції зібрання. Вона пропонує зібрати підписи за проведення референдуму.

“Це питання про національні мови, питання про вступ України в ЄС або МС — нехай люди самі вирішують, куди їм рухатися далі, і питання децентралізації влади. Тобто, щоб було більше повноважень у регіонах. Щоб у нас бюджети спочатку місцеві наповнювались, а потім [гроші] йшли туди, нагору”, — перелічує питання майбутнього референдуму Людмила Перегон, член ініціативної групи зі збирання підписів.

За перші 20 хвилин під резолюцією розписалися близько 200 людей. Організатори говорять, що збиратимуть підписи ще близько двох тижнів і поки планують передавати їх до міської ради.

Якщо ж почитати закон…

Закон “Про всеукраїнський референдум” підтверджує право звичайних українців самостійно ініціювати його проведення. Але для цього потрібно провести загальні збори у кількості не менше двох тисяч громадян України, що мають право голосу, зареєструвати свою ініціативу у Центральній виборчій комісії і зібрати щонайменше 3 мільйони підписів на території як мінімум двох третин областей.

Валерія Гецко

 

{youtube}JNYEXKH3u9w{/youtube}