Лозова може об’єднати довкола себе 13 сільрад і створити нову територіальну громаду +vd

Лозова тепер може об’єднати довкола себе 13 сільських рад Лозівського району, утворити нову об’єднану громаду і стати її адміністративним центром. Голів і депутатів у селах не буде, залишаться по одному старості з мінімальними функціями. Про таку перспективу говорили 7 травня на робочій групі з розробки пропозицій до плану формування нових громад.

 Процес добровільного об’єднання громад загальноукраїнський. Кілька населених пунктів можуть об’єднатися і зекономити на посадовцях. На Харківщині укрупнення вирішили розпочати з «матрьошок» – Лозової та Куп’янська, міст, яким підпорядковуються села. Загалом по Україні таких адміністративних аномалій не багато. Зазвичай села підпорядковуються районним радам.

Однак Лозова припустила, можна не обмежуватися підпорядкованими Домахою та Панютиним. За законом об’єднувати можна населені пункти в радіусі до 25 кілометрів. В це коло потрапили 13 сільських рад Лозівського району. Мер Лозової Сергій Степанов переконаний, Лозова з її інфраструктурою може стати гідним адміністративним центром об’єднаної громади.
Така перспектива обурила районних керівників. Голова райдержадміністрації Сергій Красноперов назвав її не адміністративною, а циркульною реформою. А голова райради Ігор Нестєров спитав, що робити з 9 селами, які залишаться, якщо місто забере більшу частину району. Легше буде приєднати Домаху та Панютине до району, наголосив керівник.
Зрештою обласні представники закликали присутніх не забувати, плани Лозової – це поки що теорія, а не конкретні дії. І ще раз наголосили, остаточні рішення прийматимуть громади. Ті, які не захочуть об’єднуватися, не отримуватимуть додаткової державної підтримки та додаткових грошей на розвиток інфраструктури.

            {youtube}ALYjydGq2zg{/youtube}