Лозівчани назвали мітинг на Меморіалі до Дня міста “торжеством життя” +vd

16 вересня першими вітали ветеранів. На Меморіалі згадували подвиг, біль і втрати. Але цього разу організатори більше уваги присвятили життю.

 

Лозова відзначила 143 День народження і 69 річницю від дня визволення. У День міста, 16 вересня, святкування тривало з ранку до вечора.

Найперше лозівчани віддали шану ветеранам-визволителям на Меморіалі Слави. Ранкові урочистості зібрали більше тисячі людей різного віку — від свідків і учасників війни до малечі. На мітингу згадали подвиг, біль і втрати.

За те, що лозівчани живуть у мирі і мають майбутнє, ветеранам дякували мер Лозової Сергій Степанов і голова Лозівської райради Ігор Нестєров. “Нам з вами належить написати нову славну історію Лозівщини, і ми маємо бути достойні подвигу, який здійснили наші батьки та діди”, – підкреслив гість свята Анатолій Гіршфельд, голова ради директорів індустріальної групи УПЕК, до якої входить найбільше лозівське підприємство ЛКМЗ. Те саме — бути достойними своїх предків — наказали молоді ветерани.

Особливим запрошеним став визволитель Петро Філоненко. Він дитиною втік на фронт і закрив собою амбразуру ворожого дзоту. Його двічі ховали, а хлопець все одно вижив. Він написав книгу про війну очима дитини — колись син полку Петро обіцяв це поету Симонову. Його знімали у фільмах, і Маргарет Тетчер запрошувала жити в Англії. Але у День міста Петро Філоненко стояв перед лозівчанами, своїми земляками, і бажав, щоб вони ніколи не знали вибухів бомб, а жили здоровими і багатими.

Загиблих визволителів вшанували хвилиною мовчання і військовим салютом. Але наприкінці мітингу у центр вийшли діти й дівчата у національних костюмах. Під пісню про Лозову малеча випустила у небо кульки кольорів міського гербу — малинові й зелені, – а дівчата склали з тканини прапор Лозової.

Лозівчани відзначили, що цього разу дійство на Меморіалі було більш насиченим, яскравим і більше уваги, ніж зазвичай, організатори присвятили власне Дню міста. “У цьому році превалювало торжество життя”, – поділилися враженнями освітяни Олена Білошниченко та Олена Петренко.

Після Меморіалу ветеранів запросили у сквер Шевченка відвідати солдатської каші. До неї видавали фронтові 50 грамів. Розважали головних героїв свята хор “Заспів” та ансамбль “Україночка”.

Ветерани підспівували артистам, спілкувалися між собою і дякували, що їх не забувають. “Головне — це увага”, – зазначив один з ветеранів Юрій Дубинський.

Валерія Гецко

 

{youtube}YikZbyKNldE{/youtube}